Gemeente Oirschot

Geen nieuwbouw voor Korenbloem op de Halm

In samenspraak met het schoolbestuur van de Korenbloem heeft de gemeente Oirschot besloten om geen nieuw schoolgebouw voor basisschool De Korenbloem te bouwen op de locatie aan de Halm.

Het college van burgemeester en wethouders heeft laten onderzoeken of de locatie geschikt is voor een nieuw schoolgebouw in verband met de aanwezige hoogspanningsleidingen. Naar aanleiding van een rapport, uitgebracht door KEMA, heeft het college besloten uit te zien naar een andere locatie dan de oorspronkelijk geplande.

Al vele jaren is er discussie gaande over de invloed van elektromagnetische velden op gezondheidssituaties met name rond hoogspanningsleidingen en zendmasten. Hoewel wetenschappelijk gezien geen directe relaties gevonden zijn tussen deze elektromagnetische velden en gezondheidsklachten heeft het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening & Milieubeheer (VROM) besloten tot het formuleren van het zogenaamde voorzorgprincipe. Dat betekent dat bij nieuwe ontwikkelingen het ministerie VROM adviseert om uit voorzorg bepaalde bestemmingen niet te realiseren binnen een bepaalde afstand van hoogspanningsleidingen. Bestaande situaties kunnen gehandhaafd blijven. Dit advies van het ministerie VROM dateert van oktober 2005.

Het ministerie van VROM adviseert in verband met hoogspanningslijnen om geen nieuwe situaties te scheppen waarbij vooral kinderen langdurig blootstaan aan elektromagnetische velden boven een bepaalde sterkte. De locatie De Halm valt volgens het KEMA-rapport in een zone waar de veldsterkte boven die grenswaarde uitkomt. Het college volgt dan ook de richtlijn van het ministerie en gaat met De Korenbloem in gesprek over een andere locatie voor nieuwbouw.

Naar aanleiding van het KEMA-rapport start de gemeente een onderzoek naar de gevolgen van de richtlijn van het ministerie voor andere locaties in de gemeente waar plannen voor nieuwbouw c.q. nieuwe ontwikkelingen zijn.