Gemeente Binnenmaas

Veranderingen dienstverlening hulp bij huishouden (WMO)

Hoeksche Waardse gemeenten besteden hulp in de huishouding opnieuw aan

De wijze van dienstverlening van de hulp in de huishouding (onderdeel WMO) verandert vanaf 1 januari 2008. Dan eindigt de zogenaamde overgangsregeling voor de klanten en kan voor de hulp in de huishouding gebruik gemaakt worden van alphahulpen. Dit zijn thuiszorgmedewerkers die in dienst zijn van de klant (zorgaanvrager). De klant wordt in dit geval werkgever en kan zelf bepalen wie hij in dienst neemt. Dit is een wijziging die landelijk doorgevoerd wordt.

Voor de zorgaanbieders brengen de veranderingen personele wijzigingen met zich mee. Deze taken worden vanuit het principe hulp op maat vervuld door (onder andere) de alphahulpen. De zorgaanbieders kunnen hierdoor geconfronteerd worden met overtallig personeel. Voor de zorgaanbieders is hiervoor een landelijke subsidieregeling van kracht. Alhoewel de verantwoordelijkheid in eerste instantie ligt bij de zorgaanbieders, zetten de Hoeksche Waardse gemeenten zich in voor een zo goed mogelijke oplossing van dit probleem. Binnen de Hoeksche Waard is de Regionale Sociale Dienst bereid met de zorgaanbieders te zoeken naar oplossingen voor boventallig personeel.

Tevens hebben de Hoeksche Waardse gemeenten besloten de hulp in de huishouding (op basis van de huidige kennis) in 2008 opnieuw aan te besteden. Oorspronkelijk stond dit in 2009 gepland. De zorgaanbieders hebben zo de gelegenheid een aanbieding te doen op basis van de huidige ervaringen.

WMO
Op 1 januari 2007 is de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) ingevoerd. Gemeenten zijn vanaf dat moment verantwoordelijk voor de hulp bij het huishouden. De Hoeksche Waardse gemeenten hebben, op basis van een aanbesteding, contracten afgesloten met zeven zorgaanbieders.

Procedure herindicatie
Voor inwoners die gebruik maken van de regeling voor hulp in de huishouding, wordt het recht op hulp vastgesteld op basis van een indicatie. De gemeenten gaan daarbij uit van de criteria, zoals die onder AWBZ (toenmalige regeling) gehanteerd werden.

Klanten die al onder de AWBZ-regeling hulp bij de huishouding ontvangen, maken gebruik van een overgangsregeling. De regeling loopt tot 1 januari 2008. Voor deze klanten betekent dit dat het recht op hulp bij het huishouden opnieuw moet worden vastgesteld op basis van de WMO-indicatie. Omdat de Hoeksche Waardse gemeenten dezelfde criteria hebben overgenomen, zoals die in de AWBZ gehanteerd werden, blijft voor deze groep mensen de indicatie nagenoeg hetzelfde.

De afgelopen maanden hebben de gemeenten in de Hoeksche Waard deze herbeoordelingen en herindicaties laten uitvoeren. De betrokken inwoners worden in december 2007 geïnformeerd.

Verdere toelichting aanbesteding
De gemeenten in de Hoeksche Waard hebben besloten om in 2008 de hulp bij het huishouden opnieuw aan te besteden. Allereerst wordt gestart met een evaluatie van de huidige werkwijze. Op basis van de uitkomsten van de evaluatie, wordt een programma van eisen opgesteld voor de nieuwe aanbesteding. De Hoeksche Waardse gemeenten streven ernaar om voor 1 april 2008 de kern van het programma van eisen vast te stellen. De zorgaanbieders krijgen op deze manier op korte termijn snel inzicht in de toekomstige situatie. Zij kunnen daarop in hun bedrijfsvoering anticiperen. Vervolgens wordt de informatie verwerkt en opgenomen in een definitief programma van eisen. Het doel is om de aanbesteding voor 1 januari 2009 af te ronden.

Dit is een gezamenlijk persbericht van de Hoekschewaardse gemeenten.

gemeentehuis
Sportlaan 22
3299 XG Maasdam

postadres
Postbus 5455
3299 ZH Maasdam

telefoon
078 - 676 44 33

fax
078 - 676 19 58

e-mail
gemeente@binnenmaas.nl