Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

12-12-2007

KNAW wil platform voor communicatie-, media- en informatiestudies

Onderzoekers op het gebied van communicatie, media en informatie moeten hechter gaan samenwerken. Daarvoor zal de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen een Platform voor communicatie, media en informatie oprichten, een ontmoetingsplaats voor onderzoekers in die vakgebieden. Dat schrijft de Akademie in een rapport dat vandaag aan minister Plasterk is aangeboden.
In het rapport wordt het nieuwe interdisciplinaire wetenschapsgebied communicatie, media en informatie (cmi) geïntroduceerd. Dit wetenschapsgebied houdt zich bezig met uiteenlopende onderwerpen als maatschappelijke gevolgen van de 'medialisering', de technologie, het gebruik en de culturele context van zoekmachines, crossmediale relaties, en cultureel erfgoed.

Het wetenschapsgebied heeft zich de laatste twintig jaar explosief ontwikkeld. De groei van de maatschappelijke belangstelling voor onderwerpen op het gebied van media, communicatie en informatie leidde tot een enorme toeloop van studenten. Een tekort aan docenten en een achterstand in het onderzoek waren het gevolg. Maar het slechte imago van 'pretstudies' of veredelde hbo-opleidingen is achterhaald. De laatste jaren is een inhaalslag gemaakt, en op een aantal gebieden (politieke communicatie, filmgeschiedenis en informatieverwerking in organisaties) bevindt Nederland zich in de frontlinie van het onderzoek.

Wel hebben de onderzoekers, zo bleek tijdens een aantal bijeenkomsten die de Akademie heeft georganiseerd, grote behoefte aan samenwerking. Dat hun onderzoek nu is versnipperd, doordat het in verschillende faculteiten is ingebed, werkt frustrerend.
Binnen het op te richten Platform voor communicatie, media en informatie kunnen de onderzoekers expertise uitwisselen en interdisciplinair nauwer samenwerken, in onderzoek én onderwijs. Bovendien maakt één loket het onderzoek voor beleidsmakers en industrie zichtbaarder.

Het rapport Samenspel in samenhang onderwijs en onderzoek in communicatie, media en informatie is geschreven door een commissie onder voorzitterschap van José van Dijck, hoogleraar mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam. Het rapport is te bestellen of te downloaden via de KNAW-website.

Als forum, geweten en stem van de wetenschap bevordert de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen de kwaliteit en de belangen van de wetenschap en zet zij zich in voor een optimale bijdrage van de Nederlandse wetenschap aan de culturele, sociale en economische ontwikkeling van de samenleving.

KNAW, Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam. Postbus 19121, 1000 GC Amsterdam.
Afdeling Voorlichting tel. 020-5510733, fax 020-6204941. voorlichting@bureau.knaw.nl