Gemeente Twenterand


College presenteert ambitieus plan van aanpak
Twenterand pakt regierol in jeugd- en gezinsbeleid actief op


1 kind, 1 gezin, 1 plan, 1 regisseur en 1 sluitende keten om een kind veilig te laten opgroeien en gezinnen vroegtijdig hulp bieden om erger te voorkomen. Het college van B&W heeft via het collegeprogramma en de programmabegroting 2007 (en de behandeling daarvan bij de voorjaarsnota) aangegeven dat een sluitende jeugd- en gezinsketen prioriteit heeft en dat zij actief regie op dit onderwerp wil voeren. Wethouder Binnenmars presenteerde vandaag een plan van aanpak om problemen bij jeugd en gezinnen zo veel mogelijk te voorkomen.

De laatste jaren schrikt de samenleving steeds vaker op van gezinsdrama's en situaties rond huiselijk geweld of andere problematiek. Hoewel drama's niet altijd te voorkomen zijn, wil het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Twenterand er het nodige aan doen om dit te voorkomen. Vanuit de gemeentelijke verantwoordelijkheid mag de oorzaak niet te wijten zijn aan 'witte vlekken' in de lokale jeugd- en gezinsketen.

Actieve rol
Het college van B&W heeft via het collegeprogramma en de programmabegroting aangegeven dat een sluitende jeugd- en gezinsketen prioriteit heeft en dat zij actief regie op dit onderwerp wil voeren. Ook in de gemeente Twenterand doen zich helaas zorgelijke situaties voor. Een plan van aanpak om deze situaties aan te pakken is nu gereed. Het plan is getiteld: Van losse schakels naar een geschakelde keten. In de gemeente Twenterand gebeuren al veel goede dingen in het jeugdbeleid. De tijd is rijp om een stap verder te gaan in de aanpak van probleemsituaties.

Samenwerking tussen partijen noodzaak
Het thema regievoering op de keten van jeugd en gezin is geen eenvoudig onderwerp. Diverse instellingen en overheden en de mate van samenwerking tussen partijen in een complexer wordende samenleving spelen een rol in dit dossier. Het voeren van regie op vraagstukken rond jeugd en gezin vergt daarom een intensievere gemeentelijke bemoeienis dan in het verleden en een lange adem. Het college heeft de ambitie om grenzen te verleggen, allemaal in het belang van het kind en/of het gezin. Dit staat voorop.

Vele acties
Om nu een nieuwe slag te maken in het jeugdbeleid in Twenterand is gezocht naar een vernieuwende werkwijze. Na overleg met diverse uitvoerende partijen zoals jeugd, zorg en politie/justitie is nu een plan gemaakt. Diverse acties worden voorgesteld, zoals de ontwikkeling van een Centrum voor jeugd en gezin, een sterkere coördinatie en registratie, een betere probleemsignalering en toeleiding naar hulp, betere aansluiting van partijen (zoals onderwijs) in de samenwerking, instrumenten als gezinsbegeleiding en schoolmaatschappelijk werk, en nauwere samenwerking met andere overheden zoals de provincie Overijssel wordt getracht een stevige impuls te geven aan het jeugdbeleid. Het college heeft er alle vertrouwen in dat in samenwerking met alle betrokkenen resultaten worden geboekt.