Gemeente Twenterand


College wil breed overleg met de samenleving
Nieuwe plannen voor preventie en alcoholmatiging

Het beleid ten aanzien van alcohol en drugs kent in de gemeente Twenterand een hoge prioriteit. De effecten van met name (overmatig) alcoholgebruik op personen en de samenleving zijn niet gering. Het college komt daarom met nieuwe voorstellen om een volgende stap te zetten richting daadwerkelijke alcoholmatiging. Daarnaast wordt het preventieaanbod van Tactus voor meerdere jaren voortgezet en zelfs uitgebreid. Wethouder Binnenmars vindt dat draagvlak en bewustwording belangrijk zijn bij dit onderwerp. Hij benadrukt dat de voorgenomen denkrichtingen van het college breed besproken dienen te worden met de betrokken organisaties zoals de sportverenigingen, de beleidsgroep jeugd en de Ondernemingsraad.

Niet alleen op landelijk niveau, maar ook lokaal is het thema alcoholmatiging actueel. In diverse Twenterandse beleidsnota's wordt ingegaan op het onderwerp verslavingsbeleid. De gemeenteraad heeft dit onderstreept door extra middelen voor dit onderwerp beschikbaar te stellen. In het eerste halfjaar van 2007 is aan de Raad toegezegd een plan van aanpak te presenteren over dit onderwerp, waarin wordt ingegaan op alcoholmatiging. Aanleiding hiertoe was o.a. de oproep van de Voedsel en Warenautoriteit om het beleid ten aanzien van alcoholmatiging beter te formuleren.

Voorgenomen maatregelen
Het plan van aanpak is nu gereed. Hierin wordt getracht een nadere stap te maken richting daadwerkelijke alcoholmatiging doordat een aantal voorstellen worden gepresenteerd, zoals geen alcohol schenken in sportkantines tot een nader te bepalen tijdstip (bijv. 14.30 uur) tijdens het weekend. Een ander voorstel is om tijdens (vergunningplichtige) evenementen/activiteiten in de openlucht alleen nog maar evenementenbier (bier met een laag promillage) te schenken. Het college vindt dat de gemeentelijke organisatie een voorbeeldfunctie heeft en stelt daarom voor om geen alcohol meer te schenken in het gemeentehuis tot een nader te bepalen datum.

Preventie blijft nodig
Als we écht iets willen bereiken op dit onderwerp moet het probleem langdurig en op een integrale manier worden aangepakt. Naast de voorgestelde maatregelen wordt daarom een vierjarig preventiebeleid ingezet met extra aandacht voor ouders. Tactus, verslavingszorg, is gevraagd om dit uit te voeren. In Twents verband zijn er plannen om te komen tot alcoholmatiging. Twenterand volgt dit actief en zoekt afstemming met de regio.

Maatschappelijk debat gewenst
Draagvlak en bewustwording zijn bij dit onderwerp zeer belangrijk. Daarom worden de plannen om tot alcoholmatiging over te gaan eerst besproken met de relevante partners zoals de sportverenigingen, de beleidsgroep jeugd, de Ondernemingsraad, etc. Alle betrokkenen worden uitgenodigd om hun steentje bij te dragen aan alcoholmatiging.