Voedingcentrum


Groente en fruit gewoon gezond

12 december 2007

Groente en fruit zijn veilig, ook al kunnen er wat resten van bestrijdingsmiddelen in zitten. Het aantal overschrijdingen van wettelijke normen voor bestrijdingsmiddelen is in 2006 zelfs afgenomen. Dat blijkt uit onderzoek van de VWA. Groente en fruit zijn gezond: ze bevatten weinig calorieën en juist veel voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en vezels. Eet dus voldoende groente en fruit en varieer tussen de verschillende soorten.

De VWA heeft onder andere bij supermarkten in Nederland onderzocht hoeveel resten van bestrijdingsmiddelen er in hun groente en fruit zitten. Een enkele keer bleken wettelijke normen te zijn overschreden, maar minder vaak dan in eerder onderzoek. Groente en fruit uit Nederland was meestal minder vervuild dan groente en fruit uit andere EU-landen en zeker dan groente en fruit uit landen buiten de EU. Overigens worden bestrijdingsmiddelen bij biologische groente en fruit niet gebruikt.

Gezondheidsvoordelen

Groente en fruit zijn erg gezond. Er zitten veel voedingsstoffen in zoals vitamines en mineralen. Zo zou het eten van twee ons groente en twee keer fruit het risico op chronische ziekten (kanker, hart- en vaatziekten) verlagen. Ook zitten er weinig calorieën en veel vezels in, wat belangrijk is om een gezond gewicht te behouden. Het Voedingscentrum raadt aan te variëren tussen de verschillende soorten groente en fruit, omdat in elke soort groente en fruit weer andere combinaties van voedingsstoffen zitten.