Universiteit Maastricht

12 december 2007
Marjolein van Asselt benoemd tot lid WRR

afbeelding

Prof.dr.ir. Marjolein van Asselt, hoogleraar Risk Governance aan de Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen van de Universiteit Maastricht, is een van de nieuwe leden van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). De WRR is een van de belangrijkste adviesorganen van de Nederlandse regering. De ministerraad stemde vrijdag in met de benoeming van de vier nieuwe WRR-leden.

Naast Van Asselt gaat het om journalist en voormalig hoofdredacteur van de NRC Ben Knapen, econoom Henriette Past en jurist Corien Prins. Voorzitter Wim van de Donk, Peter van Lieshout, hoogleraar op het terrein van zorgvraagstukken, wetenschapsfilosoof Gerard de Vries en oud-minister Pieter Winsemius zijn herbenoemd. De leden zijn met ingang van 1 januari voor 5 jaar benoemd resp. herbenoemd.

Bij de voordracht is gelet op belangrijke competenties als het vermogen tot samenwerken en het kunnen leiden van complexe onderzoeksprojecten in een multidisciplinair werkverband. Tevens is gelet op effectieve communicatievaardigheden ten aanzien van onderzoeksresultaten op het gebied van beleid en politiek.

Van Asselt is de eerste hoogleraar Risk Governance ter wereld en bezette de afgelopen anderhalf jaar tevens de Tans wisselleerstoel. Vóór haar aanstelling bij de UM werkte zij als onderzoeker bij het RIVM (1993-1996) en het Zwitserse Instituut EAWAG (1996-1997). Van Asselt was mede-oprichter van het UM-onderzoeksinstituut ICIS, waar ze een aanstelling had van 1997-2002. In 2001 ontving ze een NWO-Vernieuwingsimpuls voor een vijfjarig onderzoeksproject over toekomstverkenningen. Sinds 2005 is ze lid van de Jonge Akademie van de KNAW.

Noot voor de pers:
De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992.