Nederlands Uitgeversverbond

Nieuwe Depotovereenkomst

Op 27 november jongstleden is de nieuwe depotovereenkomst getekend bij het Centraal Boekhuis (CB) te Culemborg. Ondertekenaars zijn het CB, de KNBb, de GAU (mede namens de VZU) en de Groep UVW. De nieuwe overeenkomst is geheel in lijn gebracht met de Wet op de Vaste Boekenprijs.

Met de invoering van de Wet op de Vaste Boekenprijs per 1 januari 2005 was de vigerende Overeenkomst Centraal Depot toe aan een herziening. De nieuwe overeenkomst sluit nu naadloos aan bij de doelstellingen en de tekst van de Wet op de Vaste Boekenprijs. In de tekst van de overeenkomst is de nadruk komen te liggen op brede beschikbaarheid en verkrijgbaarheid van boeken. De nieuwe Depotovereenkomst is met terugwerkende kracht vanaf 1 augustus in werking gegaan en loopt tot en met 31 december 2009.

Indien uitgevers gebruik maken van het depot en hun boeken uit het depot worden geleverd aan KNBb-leden, dan gelden de bestaande handelsmarges. Voor de W-boeken worden de drie bijhorende prijscategorieën jaarlijks per 1 februari verhoogd. Voor S-boeken die onder de vaste prijs vallen, gelden tot nader bericht de in de bestaande praktijk gehanteerde marges, te weten 22.19 procent en 24.06 procent. Voor de distributiekosten van uitgever en verkoper gelden de CB-depottarieven, die net als in de vorige overeenkomst door het Centraal Boekhuis autonoom worden bepaald. U kunt hier de tekst van de overeenkomst downloaden.