Milieudienst Rijnmond

Duurzaamheid in plannen Pernis

12.12.2007 10:00
Informatie: Kees den Hoedt (kees.denhoedt@dcmr.nl) en Marjolein Craenen (marjolein.craenen@dcmr.nl)

Ruimtelijke ontwikkelingen vragen steeds meer om duurzame oplossingen. Om tot die oplossingen te komen zijn methoden beschikbaar die duurzame ontwikkeling tot stand brengen door samenwerking tussen de partijen en het volgen van een integrale benadering. Zo heeft de DCMR Milieudienst Rijnmond enkele jaren geleden de LOGO-methode ontwikkeld (Locale gebiedstypologie en Omgevingskwaliteit). LOGO stimuleert partijen, die betrokkenen zijn bij ruimtelijke plannen, om ambities voor duurzaamheid gezamenlijk te benoemen en vast te leggen. Inmiddels is LOGO bij een verschillende plannen toegepast, waaronder het bestemmingsplan Pernis.

Pernis ligt vlakbij grote industriegebieden en rijkswegen en wordt daardoor fors belast door geluid en verontreinigde lucht en loopt risico's door het gebruik en vervoer van gevaarlijke stoffen. Vanwege de hoge milieubelasting heeft in de laatste decennia op beperkte schaal woningbouw plaatsgevonden.

In 2005 is een structuurvisie opgesteld voor Pernis. Centraal hierin staat het op peil houden van het voorzieningenniveau door te streven naar een inwoneraantal van 5000.
Om dit te bereiken moeten locaties beschikbaar komen voor nieuwbouwwoningen. In de structuurvisie is, gelet op de milieubelasting, aanbevolen om woningbouwlocaties te realiseren met gebruikmaking van de Interimwet stad-en-milieubenadering. Het motto van Stad & Milieu is "Verbeter de kwaliteit van de omgeving en gebruik de beschikbare ruimte doelmatig". Tegelijkertijd biedt het programma Leren voor duurzame ontwikkeling een kans om te experimenteren met Stad & Milieu.

Met gebruikmaking van de subsidie uit dit programma is in 2006 gestart met een duurzaamheidtraject en is voor het proces gebruik gemaakt van de LOGO-methode. Met deze methode kunnen de kwaliteiten van een gebied helder in kaart worden gebracht en ambities en maatregelen benoemd voor het realiseren van een duurzame leefomgevingskwaliteit. De maatregelen vormen input voor de afweging welke compenserende maatregelen worden getroffen in het kader van Stad & Milieu.

Zoals de Stad & Milieubenadering vereist, is een open proces gevolgd tussen professionals en bewoners met een iteratief karakter. De professionals bestaan uit vertegenwoordigers van de Wijkraad Pernis, Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam, de GGD, wooncorporatie Woonbron, de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond, het Havenbedrijf Rotterdam, de provincie Zuid-Holland en de DCMR Milieudienst Rijnmond. Consonant communicatiegroep heeft de procesonderdelen met de bewoners begeleid.

In de eerste workshop, de fotoronde en het eerste duurzaamheidatelier zijn de huidige situatie, knelpunten en kansen voor groen/blauw, stedenbouw en netwerken in beeld gebracht. Gelijktijdig is een bewonersenquête uitgevoerd en is onderzoek gedaan naar de milieu- en gezondheidssituatie en de economische groei en werkgelegenheid. In de tweede ronde zijn de huidige kwaliteiten bepaald en vergeleken met referentiewaarden die LOGO aanbeveelt.
In de derde ronde zijn de ambities en maatregelen bepaald. Duurzame ontwikkeling wordt vaak voorgesteld door de drie P's, people, planet en profit/prospery die in harmonie met elkaar moeten zijn. Deze theoretische voorstelling is herkenbaar door de kwalitatieve benadering van de aspecten stedenbouw, groen/blauw, netwerken, economie en milieu en de samenhang tussen deze aspecten. Voor het vervolgtraject zijn de resultaten in de eindrapportage gerubriceerd naar het bestemmingsplan, beheer en economie. Communicatie is in dit open proces vanuit Stad & Milieu een vereiste. Gedurende het proces zijn de bewoners van Pernis uitgebreid geïnformeerd via de wijkberichten en de internetsite van de Wijkraad.

Het eindrapport is goed ontvangen bij de Wijkraad Pernis en wethouder Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening). Wethouder Karakus heeft op 6 september in Pernis het rapport in ontvangst genomen en heeft tijdens een rondleiding door Pernis kennis genomen van de ambities en maatregelen. De Wijkraad Pernis heeft de wethouder verzocht de bestemmingsplanprocedure te starten met inachtneming van een deel van de maatregelen. Voordat de bestemmingsprocedure (inclusief financiële paragraaf) begint, bereidt dS+V een B&W-agendapost voor. Er volgt nog een evaluatie van het gevolgde proces. De uitkomsten van de evaluatie zijn bruikbaar voor de projecten waarin naar verwachting het Stad & Milieu proces moet worden gevolgd en voor projecten waarin duurzaamheid in ruimtelijke ontwikkeling een plaats krijgt.