PvdA Rotterdam


Uit het college

Gegarandeerd voldoende stages MBO

Wo 12 Dec 2007 - Redactie

Aandachtspunt: grote instroom leerlingen in niet-arbeidsmarktrelevante opleidingen

Vandaag zetten alle betrokken partijen (de samenwerkende kenniscentra beroepsonderwijs-bedrijfsleven, de ROCs Zadkine en Albeda College, het ministerie van OC&W en Gemeente Rotterdam ) hun handtekening onder nieuwe werkafspraken om het stageprobleem aan te pakken. Deze afspraken garanderen voldoende stageplekken voor het beroepsonderwijs. Door forse inzet van alle betrokken partijen is het stagetekort al enorm teruggedrongen. Nu al hoeft geen enkele leerling meer zijn opleiding te onderbreken wegens een gebrek aan een stageplaats. Wethouder Dominic Schrijer (Werk, Sociale Zaken en Grotestedenbeleid) wil het gesprek aan met ROCs over de instroom in arbeidsmarktrelevante opleidingen.

Onbalans vraag en aanbod
In sommige branches is er een duidelijke onbalans tussen vraag en aanbod. Dat blijkt uit de COLO barometer, het overzicht van aanbod van stageplaatsen in de regio van gemeente en de vereniging van KBBs. Er is bijvoorbeeld lang niet zoveel vraag naar mensen met een afgeronde opleiding Mode, Uiterlijke Verzorging of Administratie op niveau 1 en 2, als dat er leerlingen op de betreffende opleidingen zitten. Uit de barometer en de werkgelegenheidsmonitor komt naar voren dat er wel groeiende behoefte is aan mensen met een opleiding in zakelijke dienstverlening, zorg, of techniek. Wethouder Dominic Schrijer: Biedt leerlingen een keuze met perspectief. Een opleiding waarmee ze later een goede kans hebben op een baan. Daar wil ik het gesprek over aan met de ROCs.

Werkafspraken
De afspraken die ondertekend worden, gaan onder meer over het snel erkennen van stages, de gezamenlijke benadering van het bedrijfsleven, het zoeken naar extra stages voor leerlingen die op eigen kracht geen geschikte plek konden vinden, het bijeenbrengen van arbeidsmarktinformatie en experimenten met nieuwe vormen van stagebegeleiding.
Ook worden afspraken gemaakt om het aantal plaatsen waarin een stage wordt gesimuleerd verder te vergroten. Het aantal stagegesprekken tussen werkgever en school wordt uitgebreid, en de kenniscentra gaan hun register van erkende leerbedrijven verbeteren. Het register krijgt ook een bedrijfsprofiel, waardoor beter beoordeeld kan worden of de stage aansluit op de leervragen van de leerlingen. De afspraken zijn een hernieuwing en aanscherping van eerdere afspraken. Door forse inzet van alle betrokken partijen is het stagetekort al enorm teruggedrongen. Nu al hoeft geen enkele leerling meer zijn opleiding te onderbreken wegens een gebrek aan een stageplaats.