Gemeente Langedijk


12 december 2007

De Fora!

Raadsvergaderingen op nieuwe leest geschoeid (2) De gemeenteraadsvergaderingen Langedijk worden met ingang van 1 januari 2008 op een geheel nieuwe leest geschoeid. Een unieke leest bovendien: de manier waarop de lokale democratie wordt versterkt en de betrokkenheid van burgers bij het bestuur wordt vergroot, is relatief nieuw in Nederland. Op deze pagina informatie over: de fora.

Een raadsavond ziet er vanaf 1 januari als volgt uit:

19.30-20.00 uur: raadsmarkt

20.00-22.15 uur: vergaderingen fora

22.15-23.00 uur: raadsvergadering

In het vorige nummer van Langedijk informeert werd al het één ander verteld over de raadsmarkt. In dit nummer wordt dieper ingegaan op het functioneren van de drie fora, die de opvolgers zijn van de raadscommissies.

De vergaderingen van de fora vinden op de tweede en vierde dinsdag plaats in de raadszaal, de commissiekamer en de trouwzaal. In principe wordt elk onderwerp tijdens een forum in twee fasen behandeld: een informatieve en een meningsvormende fase. In de informatieve fase kunnen fracties de verantwoordelijke wethouder politieke en beleidsvragen stellen over een onderwerp. Burgers, maatschappelijke instellingen en bedrijven kunnen worden uitgenodigd om mee te doen aan de beraadslagingen. Deze mogelijkheid komt in plaats van het spreekrecht. Sommige onderwerpen worden echter alleen door de foraleden behandeld. Dat geldt bijvoorbeeld voor besluiten van het gemeente waar bezwaar en beroep openstaat of open heeft gestaan. Ook bij benoemingen, keuzen, voordrachten of aanbevelingen van personen zijn alleen de foraleden aanwezig.

Meningsvormende fase

Als er geen vragen meer zijn, gaat het onderwerp op de volgende raadsavond over naar de meningsvormende fase. In deze fase kunnen burgers, maatschappelijke instellingen en bedrijven niet meer deelnemen aan de beraadslagingen. Het woord is dan uitsluitend aan de vertegenwoordigers van de fracties in het forum in kwestie: zij voeren een inhoudelijke discussie over het onderwerp, wisselen meningen uit en besluiten uiteindelijk of het onderwerp kan worden doorgeschoven naar de raadsvergadering waarmee de volgende raadsavond zal worden afgesloten.

Drie voorzitters

Mike van Croonenburg, Frits Westerkamp en Sam van Wonderen worden de voorzitters van de drie fora. Hans van der Zee zijn Evelien Bergström en Henk Spaak zijn aangesteld als forumgriffier.

I

Werkgroepvoorzitter Klaas Zwart:

`Omwenteling in Langedijker democratie'

Als voorzitter van de werkgroep die de nieuwe werkwijze van de gemeenteraad heeft voorbereid, was Klaas Zwart (GroenLinks) van meet af aan nauw betrokken bij de veranderingen. "Voor de Langedijker democratie zou je dit een bescheiden omwenteling kunnen noemen," lacht hij. "Dat klinkt misschien overdreven, maar onderschat de impact van de veranderingen niet. Burgers, bedrijven en instellingen krijgen meer mogelijkheden om actief mee te doen aan de discussies. Het spreekrecht dat ze nu nog hebben tijdens commissievergaderingen, maakt plaats voor een veel actievere rol in de informatieve fase van de forumvergaderingen. Dat is pure winst, zeker in combinatie met de raadsmarkt waarmee iedere raadsavond begint."

Op hoofdlijnen

De nieuwe werkwijze maakt het raadsleden volgens Zwart mogelijk om veel meer op hoofdlijnen te besturen. "We zijn nu vaak nog veel te veel met details bezig. Dat ligt niet alleen aan de raad, maar ook aan de vaak gedetailleerde raadsvoorstellen die we voor onze kiezen krijgen. Vanaf 1 januari is iedere raadsavond twee keer per maand opgedeeld in een informatie fase, een meningvormende fase en een besluitvormingsfase. De verwachting is dat de gemeenteraad daardoor sneller én zorgvuldiger beslissingen kan nemen. Het zal in het begin flink wennen zijn, maar als het op termijn uitpakt zoals wij voor ogen hebben betekent de nieuwe vergadersystematiek een enorme stap vooruit voor alle betrokken partijen in het algemeen en de lokale democratie in het bijzonder."