Provincie Groningen

naar Duitsland Provincie Groningen onderzoekt vertrek Groningers naar Duitsland 12 december 2007

Provincie Groningen heeft onderzoek gedaan naar de oorzaken van het vertrek van Groningers naar het Duitse grensgebied. Doormiddel van statistische informatie, enquêtes en het houden van diepte-interviews is informatie verzameld over de (woon)redenen van vertrek naar Duitsland.

In de periode 2001 t/m 2006 zijn 3.052 inwoners van onze provincie vertrokken naar Duitsland en zijn 2.714 personen verhuisd van Duitsland naar Groningen. De grensgemeenten (Bellingwedde, Delfzijl, Reiderland, Scheemda, Stadskanaal en Vlagtwedde) hebben het meest te maken met mensen die naar Duitsland zijn vertrokken. Er zijn 1.152 mensen vanuit deze gemeenten vertrokken naar Duitsland en uit Duitsland zijn 463 mensen verhuisd naar de grensgemeenten. Dit betekent een negatief saldo van 689 over 6 jaar. In het onderzoek is daarom in het bijzonder gekeken naar de redenen van mensen die uit deze gemeenten zijn vertrokken.

De verhuisstromen tussen de provincie Groningen en Duitsland zijn toegenomen in deze periode. In 2001 verhuisden 382 personen vanuit Groningen naar Duitsland en in 2006 zijn dit er 655. Andersom zijn er ook ongeveer een gelijk aantal mensen vanuit Duitsland verhuisd naar Groningen. Het is moeilijk te voorspellen hoe dit zich in de toekomst gaat ontwikkelen.

De belangrijkste redenen voor vertrek is het verschil in prijs van een woning en de prijs/kwaliteit van een woning. Naast financiële redenen wordt ook andere redenen genoemd om te vertrekken naar Duitsland:
* de verloedering in Oost-Groningen

* mentaliteitsverschil

* soepelere regels voor het bouwen van een huis
* medische zorg.

In toekomstige nota Bouwen en Wonen van de provincie worden de conclusies van dit onderzoek verder uitgewerkt.

12 december 2007