Gemeente Arnhem

Eusebiuskerk en toren zijn ernstig aangetast (11-12-07) In november jl. zijn diverse inspecties uitgevoerd aan de Eusebiuskerk en toren. Daarbij is gebleken dat kerk en toren ernstig zijn aangetast en dat er mogelijk gevaar is van vallend gesteente, afkomstig van de tufstenen ornamenten. Uit voorzorg is daarom is een afzettingsplan opgesteld dat maandagmiddag en avond 10 december jl. direct is uitgevoerd.
Binnenzijde van kerk en toren zijn niet aangetast en geplande activiteiten kunnen dan ook gewoon doorgaan.

De Stichting Eusebius Arnhem heeft de afgelopen maand periodieke inspecties laten uitvoeren aan kerk en toren. Daarbij bleek dat beide ernstig zijn aangetast. De stichting heeft vervolgens een aantal deskundigen/betrokkenen van TNO, RACM (Rijksdienst voor Archeologie, Monumenten en Cultuurlandschappen) en gemeente bij elkaar geroepen en hen met eigen ogen laten zien wat er bij inspecties aan het licht is gekomen. Men was unaniem in de conclusie, dat er een reëel gevaar is op het losraken van brokken steen of platen van natuursteen.

Afzettingsplan Eusebius
Voor de veiligheid van passanten en bezoekers is uit voorzorg een afzettingsplan opgesteld, met de volgende maatregelen:
- Afzettingen met hekken rond de toren tot een afstand van 20 meter
- Afzettingen met hekken langs schip en koor tot een afstand van 15 meter

-Aanbrengen van 3 entrees met een vrije doorloopbreedte van 2,5 meter, zodat gebruik en toegang van de kerk mogelijk blijft; de entrees zijn voorzien van een dubbellaags afdak die vallende brokken steen kunnen opvangen.

Markt
In verband met de wekelijkse markt op vrijdag en zaterdag wordt overlegd met de marktmeesters over maatregelen die zo min mogelijk overlast geven. Het inpakken van de kerk, zodat de hekken zo dicht mogelijk tegen de kerk geplaats kunnen worden, is een optie. Ook wordt bekeken wat alternatieven zijn voor het deel van de markt dat moet wijken voor de afzettingen.

Kosten restauratie
Op dit moment is niet duidelijk wat de kosten zullen zijn voor restauratie in natuursteen van de aangetaste delen van kerk en toren. De stichting zal dit in kaart brengen. Vooralsnog gaan stichting en gemeente er vanuit dat de veiligheidsmaatregelen geruime tijd rond de Eusebius gehandhaafd blijven.