Gemeente Uithoorn

Gemeente Uithoorn
Laan van Meerwijk 16
1423 AJ Uithoorn
Postbus 8
1420 AA Uithoorn
Tel: 0297-51 31 11
Fax: 0297-51 32 22
E-mail: gemeente@uithoorn.nl

Gemeente voor behoud karakteristiek beeld Uithoorn

12 december 2007 print
Dinsdag 4 december heeft het college van B&W de projectopdracht RK-kerken St. Jan de Doper en De Burght goedgekeurd. Het onderzoek moet antwoord geven op de mogelijkheden en onmogelijkheden voor herontwikkeling van de locaties van beide kerken dan wel de herbestemming van de gebouwen.

Belangrijkste uitgangspunt van het college is het behoud van het kerkgebouw en de parochiewoning aan de Schans, die beide een monumentale status hebben en mede het karakteristieke beeld bepalen van het dorpscentrum van Uithoorn.

Het parochiebestuur heeft eerder dit jaar aan de gemeente kenbaar gemaakt de kerken St. Jan de Doper (aan de Schans) en De Burght te willen afstoten met daarbij de voorwaarde dat beide gebouwen kunnen worden gesloopt. De gemeente is verzocht aan te geven welke randvoorwaarden zij aan de herontwikkeling van beide locaties verbindt. Het college van B&W wil uiteraard aan dit verzoek meewerken en heeft dit concreet vertaald in een projectopdracht. Een ter zake kundige adviseur zal de opdracht samen met de gemeente uitvoeren. Bij het opstellen van de condities is de status van gemeentelijke monument van het kerkgebouw en -woning aan de Schans een belangrijke factor.

Wethouder Kunst & Cultuur, Monique Oudshoorn heeft het parochiebestuur op de hoogte gebracht van de inhoud van de projectopdracht en het uitgangspunt van B&W: behoud karakteristieke beeld dorpscentrum Uithoorn. Het onderzoek en het opstellen van de voorwaarden moet zorgvuldig gebeuren en zal enige tijd in beslag nemen. De gemeente verwacht rond de zomer van 2008 met voorwaarden te komen die redelijk en acceptabel zijn voor alle betrokken partijen.

Voor meer informatie kunt u zich wenden tot Cluster Bestuur, Communicatie & Juridische zaken, Hans Crezée (0297 - 513125) of afdeling Ontwikkeling, Dolf Kistemaker (0297 - 513272). ^