EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

12/12/2007 - EVO over blokkades Italië: âKomend weekend rijverboden tijdelijk opheffenâ

weekend rijverboden tijdelijk opheffenâ

EVO wil dat de rijverboden in Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Duitsland en Italië komend weekend worden geschrapt, om chauffeurs de gelegenheid te geven terug te rijden naar Nederland en bedrijven in staat te stellen hun goederen alsnog af te leveren in Italië. EVO heeft deze wens vanmorgen kenbaar gemaakt aan Europees Transportcommissaris Barrot. Grootschalige blokkades in Italië zijn door actievoerders bevestigd tot en met vrijdag 14 december.

Er dreigt een tekort aan met name groente en fruit als gevolg van de blokkades, omdat supermarkten niet langer bevoorraad kunnen worden. Daarnaast zit 80% van de benzinestations zonder brandstof. EVO vreest een nog grotere chaos wanneer lidstaten de weekendrijverboden intact laten dit weekend. Daarom moet eenmalig een uitzondering worden gemaakt op de rijverboden. In het verleden is dit ook wel eens gebeurd na blokkades in Frankrijk.

De Italiaanse overheid moet met alle beschikbare middelen zo snel mogelijk een einde maken aan de blokkades. Dit betekent dus beboeten, waar nodig actievoerders oppakken en vrachtautoâs die de weg blokkeren wegslepen. De Italiaanse regering heeft inmiddels aangegeven de blokkades af te keuren, en lijkt nu ook de volgende stap te zetten en de blokkades daadwerkelijk te doorbreken.

Eerder had EVO minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat en Transportcommissaris Barrot verzocht om Italië te vragen een einde te maken aan de blokkades. Deze actievorm druist regelrecht in tegen het beginsel van vrij verkeer van goederen en personen binnen de Europese Unie. In de Interne Markt Raad van 18 mei 1998 is een resolutie aangenomen die voorziet in een interventiemechanisme zodra het vrij verkeer van goederen in het geding komt. De Europese Commissie kan in dit geval aan Italië vragen welke maatregelen het neemt om de blokkades op te heffen.