Zorgverzekeraars Nederland

Zeist, 12 december 2007

ZN Logo

Zorgverzekeraars Nederland daagt KNMP voor rechter

Zorgverzekeraars Nederland daagt apothekersorganisatie KNMP voor de rechter. De zorgverzekeraars vinden dat de apothekersorganisatie onjuiste en misleidende informatie verspreidt. In de mediacampagne van de KNMP wordt gesteld dat de zorgverzekeraars op de stoel van de arts gaan zitten. Het imago van de zorgverzekeraars wordt hierdoor geschaad en ZN eist dat de KNMP deze uitlatingen rectificeert.

Wettelijke kaders
Verschillende organisaties hebben de afgelopen dagen verklaard dat zorgverzekeraars opereren binnen de wettelijke kaders en dat apothekers in hun voorlichting aan de patiënten niet mogen suggereren dat zorgverzekeraars op de stoel van de voorschrijver gaan zitten.

Onnodig ongerust
De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) stelt dat de bezwaren van de apothekers geen hout snijden. Ook een kamermeerderheid van de CDA, PvdA en VVD keurt de stellingname van de apothekers af. Patiënten worden zo onnodig ongerust gemaakt.

Reputatie
De zorgverzekeraars voeren een beleid dat de medicijnuitgaven in de hand wil houden. Dit helpt mede om de premies van de ziektekostenverzekeringen betaalbaar te houden. Daarmee zijn de verzekerden gediend. Iedere zorgverzekeraar probeert de medicijnuitgaven te drukken. Maar ongeacht de manier waarop de zorgverzekeraars dit beleid vorm geven en hoe ze ook in dit opzicht met elkaar concurreren, zijn ze het erover eens dat de reputatie van de zorgverzekeraarsbranche nu door de KNMP in het geding is.

Uitspraak rechter
De zorgverzekeraars willen een uitspraak van de rechter omdat op die manier een eind gemaakt kan worden aan het bang maken van patiënten. Als de KNMP doorgaat met zijn onjuiste beweringen zal de onrust voortduren en daar is niemand mee gediend.

Bron

Zorgverzekeraars Nederland