Gemeente Bernheze


Mantelzorgmakelaar in Bernheze

Margo van den Berg

Zorgt u voor een ander en wordt het u wel eens te veel? Vaak zijn er mogelijkheden voor ondersteuning in die zorg. Sinds kort is Margo van den Berg in Brabant-Noord als mantelzorgmakelaar actief. Inwoners van Bernheze kunnen met ingang van 1 januari 2008 (voorlopig voor een proefperiode van één jaar) gratis van haar diensten gebruik maken. De mantelzorgmakelaar is thuis in de wereld van instanties en op de hoogte van voorzieningen op het gebied van de zorg. De mantelzorgmakelaar probeert voor elke unieke zorgsituatie de juiste en meest adequate oplossing te vinden.

Nederland telt circa 2,4 miljoen mantelzorgers. Mantelzorgers zijn mensen die voor anderen zorgen en vaak is die zorg langdurig van aard. Meestal betreft het zorg die in het eigen gezin of in de eigen familie wordt gegeven. Bijvoorbeeld aan een chronisch zieke partner of aan een kind met een lichamelijke of geestelijke beperking. Maar het gaat ook om ouders op leeftijd die nog zelfstandig wonen en daarbij hulp nodig hebben. Soortgelijke hulp aan vrienden of buren valt ook onder mantelzorg.

Mantelzorgmakelaar neemt regelwerk over

Mantelzorgers hebben het vaak al druk genoeg met de praktische dagelijkse zorg. In de praktijk blijft het daar echter niet bij. Mantelzorgers moeten ook aan de slag met zorgverlenende instanties en krijgen te maken met een ingewikkeld stelsel van voorzieningen. Veel mantelzorgers hebben het gevoel dat ze van het kastje naar de muur worden gestuurd.

De mantelzorgmakelaar neemt dit regelwerk over, zoals:


- zoeken naar een goede oplossing in de zorg voor de zieke;


- onderhouden van contact met uitkerende instanties;


- aanvragen van indicaties bij Centrum Indicatiestellingen Zorg (CIZ);


- aanvragen van een persoonsgebonden budget (PGB);


- organiseren van hulp op maat (vervoer, hulpmiddelen, woningaanpassing);


- informatie op het gebied van wet- en regelgeving;


- opstellen van bezwaarschriften;


- bemiddelen met de werkgever over de afstemming werk en zorg.

Werkwijze

Na een eerste gesprek (telefonisch of tijdens een huisbezoek) wordt een analyse gemaakt die wordt voorgelegd aan de mantelzorger. De mantelzorger bepaalt de prioriteiten en de mantelzorgmakelaar gaat voor u aan de slag. Vanzelfsprekend vindt er een terugkoppeling plaats nadat de regeltaken zijn verricht.

Benieuwd wat de mantelzorgmakelaar voor u kan betekenen?

Bel dan met: Margo van den Berg, (073) 85 05 731 of (06) 48 80 11 27 of mail: mvdberg@mantelzorgmakelaar.nl.