Gemeente Bernheze


Richtlijnen voor omgaan met asbest

De gemeente Bernheze merkt dat over de verwijdering van asbest veel onduidelijkheden bestaan. Daarom willen wij u informeren over hoe met asbest moet worden omgegaan.

Verwijderen van asbest

Van asbest zijn wel 3.500 verschillende toepassingen bekend. De bekendste toepassing is de asbestgolfplaat. Andere voorbeelden zijn de vlakke plaat (voor aftimmering van plafonds), afvoeren (riool en kachels) en schaamschotten tussen urinoirs.

In sommige gevallen mag asbest door particulieren zelf worden verwijderd. Hierbij moet wel aan een reeks voorschriften worden voldaan. Een nadere beschrijving van die voorwaarden staat in de informatie over het product `asbestverwijdering' op onze website www.bernheze.org. In elk geval moet u schriftelijke toestemming hebben van de gemeente. In veel gevallen is het desondanks beter om asbest te laten verwijderen door een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf. Bedrijven (hieronder vallen ook de agrarische bedrijven) moeten altijd een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf inschakelen om asbest te laten verwijderen en afvoeren.

Gezondheidsrisico's

Inmiddels is bekend dat het werken met asbest grote risico's voor de gezondheid met zich mee kan brengen als er vrijkomende asbestvezels worden ingeademd. Daarom is voortaan het bewerken, opslaan en gebruik van asbest geheel verboden. Om de gezondheidsrisico's bij het verwijderen van asbest te beperken, zijn strenge regels opgesteld, vastgelegd in het Asbestverwijderingsbesluit.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u bij afdeling Milieu en Bouwzaken van de gemeente Bernheze terecht. Voor uitgebreide informatie over asbest en het verwijderen en afvoeren ervan verwijzen wij naar het product 'asbestverwijdering' in ons digitale loket. U kunt hiervoor onderstaande link aanklikken.

asbestverwijdering