Gemeente Bernheze


Collegebesluiten 4 december 2007

Herstel rieten kap Heuvelstraat 7/7a Heeswijk-Dinther

Het college van burgemeester en wethouders heeft een ontwerpbesluit monumentenvergunning vastgesteld voor het herstellen van de rieten kap en de gevels van de boerderij en het vernieuwen van de binnenbouw van nr. 7 van de boerderij Heuvelstraat 7/7a (rijksmonument).

Nota grondbeleid: de strategische versie

In zijn vergadering van 4 december 2007 heeft het college van burgemeester en wethouders besloten de strategische versie van de nota grondbeleid met als titel `De grondslag voor de toekomst' ter besluitvorming voor te leggen aan de gemeenteraad. Deze visie stelt de kaders voor het te voeren grondbeleid door de gemeente Bernheze.

Wijziging pachtregels en pachtprijzen

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om de pachtprijzen volgens het nieuwe Pachtprijzenbesluit 2007 aan te passen.

Beleid woonwagens en woonwagenstandplaatsen

Het college van burgemeester en wethouders heeft het beleid bevestigd dat er geen uitbreiding plaatsvindt van het aantal woonwagenstandplaatsen. Daarnaast zullen de bestaande woonwagencentra op korte termijn worden overgedragen aan Woonmaatschappij Maasland.

Financiën schoolmaatschappelijk werk

Sinds oktober 2005 wordt op de basisscholen en op het Hooghuis Lyceum (locatie Heesch) in de gemeente Bernheze schoolmaatschappelijk werk aangeboden, dat geheel door de gemeente wordt bekostigd met provinciale subsidie. Recentelijk heeft een tussentijdse evaluatie plaatsgevonden over de inzet van onder andere de schoolmaatschappelijk werker. Alle scholen spreken zich positief uit over deze inzet. Ook de gemeenteraad ziet de noodzaak van deze inzet in en stelt vanaf 2008 structureel meer geld beschikbaar.. Op dit moment resteert een financiële afronding van de inzet schoolmaatschappelijk werk over de periode 2005/2006 en over het lopende jaar 2007. De inzet is gericht op 15,4 uur per week in het basisonderwijs en 5,9 uur per week op het Hooghuis Lyceum (locatie Heesch).

Evaluatie minimabeleid door NIBUD

Het college van burgemeester en wethouders heeft het NIBUD gevraagd onderzoek te doen naar de effecten van het minimabeleid op de koopkracht van mensen met een laag inkomen. Dit rapport wordt ter informatie aan de leden van de Raadscommissie Maatschappelijke Zaken aangeboden. Deze commissie zal zich begin 2008 onder andere op basis van dit rapport bezighouden met een nieuw minimabeleid.

Uit het onderzoek blijkt dat de gemeentelijke maatregelen zoals kwijtscheldingsbeleid, pc-project en collectieve aanvullende ziektekostenverzekering minima daadwerkelijk ondersteunen. Op basis van de conclusies van dit rapport adviseert het NIBUD maatregelen te nemen voor ouders met oudere kinderen omdat deze ondanks alle gemeentelijke en landelijke maatregelen moeite hebben om rond te komen.

Bezwaarschriften kapvergunning Hazelbergsebroek

Door de gemeente is een aanvraag gedaan voor het verlenen van een kapvergunning voor 359 loofbomen in het gebied Hazelbergsebroek. Het betreft het dunnen van laanbeplanting. De kapvergunning is op 27 juli 2007 verleend door het college van burgemeester en wethouders. Op de verleende kapvergunning zijn diverse bezwaarschriften ingediend. Het college van burgemeester en wethouders heeft na de bezwaarprocedure het advies van de Commissie Bezwaarschriften Bernheze opgevolgd. Er wordt een kapvergunning verleend voor 359 bomen ter hoogte van de Liniedijk, Schanseweg, Krommertsweg, Roestenburgseweg, Hoge weg, Groenstraat en Nieuwesteeg in Bernheze.

Criteria inventarisatie waardevolle en monumentale bomen

Het college van burgemeester en wethouders heeft de criteria voor waardevolle en monumentale bomen in Bernheze vastgesteld. Met deze criteria wordt geïnventariseerd welke bomen op de bomenlijst zullen worden geplaatst. Na vaststelling van die lijst en de daarop aangepaste verordening, is alleen voor die bomen nog een kapvergunning nodig. Andere bomen kunnen dan vrij worden gekapt. Het college van burgemeester en wethouders heeft de Raadscommissie Ruimtelijke Zaken geïnformeerd over de vaststelling van de criteria.

Herontwikkeling terrein Hoofdstraat 81 Heeswijk-Dinther

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten in principe onder voorwaarden in te stemmen met de herontwikkeling van het perceel Hoofdstraat 81 in Heeswijk-Dinther.