Gemeente Tilburg

12-12-2007
Intensieve controle verkoop vuurwerk
Opruimen van vuurwerk voorkomt ongelukken

De gemeente Tilburg houdt ook dit jaar een intensieve controle op de verkoop van vuurwerk. In samenwerking met legale vuurwerkverkooppunten, Halt Brabant Centraal, de brandweer en de politie doet de gemeente er alles aan om het nieuwe jaar knallend maar ook veilig in te gaan. Tijdens de vuurwerkverkoopdagen, 28, 29 en 31 december wordt regelmatig gecontroleerd op naleving van de voorschriften rond brandpreventie, brandbestrijding, opslag en verkoop van vuurwerk. De gemeentelijke handhavers treden samen met de brandweer streng op tegen overtreders. Ook de politie gaat aan de slag door overtreders te beboeten en illegale verkoop te bestrijden.

Vuurwerkcampagne
In 2006 zijn 960 mensen (voornamelijk jongeren) in Nederland gewond geraakt door onveilig gebruik van vuurwerk. Om ongelukken te voorkomen voert de gemeente een vuurwerkcampagne om inwoners te stimuleren vuurwerkafval op te ruimen. Met flyers, posters, advertenties en de internetsite wordt iedereen hierop attent gemaakt.

Vuurwerkafvalzakken
Ook dit jaar verspreidt de gemeente vuurwerkafvalzakken onder de inwoners van Tilburg via de legale verkooppunten, voorlichtingsklassen van Halt, de bibliotheken en de stadswinkels. Natgemaakt vuurwerk kan in de vuurwerkafvalzak en vervolgens in de duobak gegooid worden. Wanneer de duobak door de feestdagen te vol is, mag de zak in de periode van woensdag 2 januari tot en met dinsdag 8 januari naast de duobak worden geplaatst.

Op de website www.tilburg.nl staat informatie over het gebruik van vuurwerk, de vuurwerkafvalzak, legale verkooppunten, wat te doen bij overlast, het vuurwerkbesluit, zwaarder en illegaal vuurwerk en verschillende links van de betrokken organisaties.