Gemeente Venlo


Gemeentelijke lasten Venlo volgend jaar omlaag

12-12-2007

De gemeente Venlo verlaagt volgend jaar de woonlasten. Een gemiddeld huishouden is aanzienlijk minder geld kwijt aan rioolrechten, afvalstoffenheffing en onroerendzaakbelasting (OZB).

"Een trendbreuk", zegt wethouder Mark Verheijen van Financiën & Economie. "Na jaren waarin de gemeente Venlo door kostenstijgingen steeds was genoodzaakt de lasten te verhogen, zijn er we nu voor het eerst in geslaagd om de woonlasten te laten dalen." De OZB-tarieven houden volgend jaar ten opzichte van 2007 de nullijn aan, zonder correctie voor de inflatie. Ook de rioolheffing blijft ongewijzigd. De afvalstoffenheffing daalt onder meer door besparingen op kringloopgoederen en het milieustation met 2,75 procent. In 2009 kan het nog verder omlaag, belooft Verheijen. Er gaat dan een nieuw contract voor de verwerking en verbranding van afval in, waarvan de aanbesteding goedkoper is uitgevallen dan het huidige contract. Verheijen heeft deze maand een groot aantal voorstellen over gemeentelijke heffingen en belastingen aan de gemeenteraad gestuurd. Die praat daar volgende week over, in de laatste gemeenteraadsvergadering van dit jaar.
Ook op andere fronten drukt Venlo de gemeentelijke lasten. Kostte de wettelijk verplichte bouwvergunning voor een airco aan de gevel of een aangebouwde, vaste luifel nog het minimale legesbedrag van EUR 167, vanaf 1 januari schrapt Venlo die helemaal.
Eerder meldde Venlo al dat de ook precariobelasting verdwijnt. Honden- en toeristenbelasting blijven dezelfde tarieven hanteren.

EINDE PERSBERICHT

Meer informatie:

Rik van Druten
Adviseur bestuurlijke communicatie
tel. 077-359 6225
mobiel 06-14412746