Gemeente Wijdemeren


Rechter: gezamenlijk aanbesteden personeel mag

16 gemeenten (waaronder Wijdemeren) en 2 gewesten in de regio mogen een opdracht voor inhuur van tijdelijk personeel gezamenlijk Europees aanbesteden.

Dat heeft de rechter woensdag 12 december in kort geding bepaald. De rechter heeft bevestigd dat er geen algemeen verbod op clusteren van opdrachten bestaat. In dit specifieke geval heeft de rechter bovendien bepaald dat de gemeenten en gewesten bevoegd zijn om hun individuele opdrachten te clusteren tot één opdracht. Zij hebben voldoende aannemelijk gemaakt dat zij hun individuele opdrachten hebben geclusterd uit oogpunt van prijs, doelmatigheid en kwaliteitsverbetering. Van een clustering die onnodig is of die leidt tot te grote opdrachten was in dit geval geen sprake. Dat MKB-bedrijven door de clustering van de opdrachten worden uitgesloten van deelname is niet aangetoond, aldus de rechter.

De samenwerkende gemeenten zijn verheugd dat met deze uitspraak de regionale samenwerking kan worden voortgezet. Dat komt tegemoet aan de wens om slim en efficient in te kopen. Zij zullen het MKB daarbij zeker de mogelijkheid blijven bieden om mee te dingen naar opdrachten. (12-12-2007)