Politiebond ACP

12 december 2007

Iedereen mag actievoeren

Categorie: ACP - nieuws, Actueel, Politie in actie , Politiestudenten

Op dit moment is er veel te doen over wie onder welke omstandigheden actie mag voeren. Overleg met onze advocaten maakt het duidelijk: iedereen die wil, mag actievoeren.

Lidmaatschap van de vakbond die een collectieve actie uitschrijft, is voor het recht op actievoeren niet van belang. Iedere collega heeft namelijk een wettelijk recht op collectieve acties. Uit de jurisprudentie blijkt dat de actie wel aan een aantal voorwaarden moet voldoen. Zo moet de actie uitgeroepen zijn door een erkende vakbond en niet verboden zijn door de rechter. Is dat het geval, dan is er bij deelname aan een actie geen sprake van plichtsverzuim/werkweigering.

Niet alleen ACP-leden mogen dus deelnemen aan deze collectieve acties. Iedereen mag deelnemen aan acties van een andere bond, zolang die actie voldoet aan de eisen.

Samen actievoeren?
ACP-leden hebben de inzet van de ACP bepaald. Wij onderhandelden over dit eisenpakket met de minister. Met de minister kwamen wij er niet uit. Samen met onze leden gaan wij er nu dus voor om deze inzet te realiseren. Omdat onze leden dit van ons vragen. Dat betekent dus actie! Elke collega (lid of geen lid) die het eens is met onze inzet is welkom. Ben jij geen ACP-lid, maar vind jij een inkomensstijging van 200 euro netto voor iedereen die bij de politie werkt een rechtvaardige eis? Dan ben jij van harte welkom om samen met ons actie te voeren! Wij gaan dan samen voor onze inzet.

Let op!
Is er sprake van persoonlijke juridische consequenties die voortkomen uit de acties (en jouw bond nam officieel geen deel aan de actie) neem dan contact op met onze juristen. Nogmaals, zodat hier geen misverstanden over kunnen bestaan: ongeacht van welke bond je lid bent, jij hebt het recht om actie te voeren voor een goede CAO!

In overleg met onze advocaten hebben wij een aantal spelregels voor acties opgesteld (zie bijlage).

---

Bestanden:
Spelregels_actie.pdf