Provincie Flevoland



Financieel meer vrijheid voor Dronten en Zeewolde

De gemeenten Dronten en Zeewolde staan niet langer onder preventief financieel toezicht van de provincie Flevoland. Met ingang van het jaar 2008 geldt ook voor deze twee gemeenten repressief provinciaal toezicht (goedkeuring achteraf), zoals dat gebruikelijk is voor alle gemeenten. Dat betekent dat in Flevoland in 2008 alleen de gemeente Urk nog onder preventief toezicht van de provincie staat.

De provincie Flevoland heeft naar aanleiding van de Begrotingen 2008 en de Meerjarenbegrotingen besloten dat het preventief toezicht (goedkeuring vooraf bij belangrijke financiële beslissingen) voor de gemeenten Dronten en Zeewolde opgeheven kan worden. De uitkomsten van vastgestelde programmabegrotingen 2008 met bijbehorend
meerjarenperspectief geven blijk van de door de gemeenteraden genomen verantwoordelijkheid voor verder herstel en behoud van een solide begrotingspositie.

De gemeente Urk heeft een structureel financieel probleem. Zowel de begroting voor het jaar 2008 als de verwachting voor de langere termijn is niet positief. Urk heeft onder meer door grondverzakkingen een groot financieel probleem voor wat betreft onderhoud en vernieuwing van de riolering. Ook zijn onvoldoende middelen beschikbaar in de begroting voor het bekostigen van het onderhoud in de openbare ruimte. Vandaar dat Urk onder preventief toezicht blijft.

Voor de gemeenten Noordoostpolder, Almere en Lelystad verandert er niets; zij blijven onder repressief toezicht.