Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 12 december 2007

Kenmerk 226

Brussel bevestigt glasvezelinvestering gemeente Amsterdam

De gemeente Amsterdam neemt met instemming kennis van het persbericht van de Europese Commissie van heden over het bedrijf Glasvezelnet Amsterdam (GNA), een publiek-private samenwerking. Het staat nu definitief vast dat het aandeel van de gemeente in een glasvezelnet geen staatssteun behelst omdat ook marktpartijen tegen identieke voorwaarden mee investeren.

Wethouder Maarten van Poelgeest (Glasvezel): "Wij zijn hier natuurlijk heel blij mee maar verrast ben ik niet, want wij hebben zelf de zaak aan de Commissie voorgelegd. Dat doe je niet als je niet zeker van je zaak bent."

GNA laat ongeveer 40.000 aansluitingen aanleggen in de stadsdelen Zeeburg, Oost/Watergraafsmeer en Osdorp (10% van de stad). Hiermee wordt een grote stap in de ontwikkeling van het glasvezelnet gezet. De stad krijgt een geavanceerde en voor iedereen toegankelijke infrastructuur die dertig jaar of langer meegaat, met een vrije baan voor innoverende dienstverleners en economische groei.

Achtergrond
In een eerdere beslissing van 20 december 2006 had de Commissie het principe dat een PPS ook in breedbandprojecten kan worden gehanteerd al geaccepteerd. Zij had toen echter nog enige twijfels over het businessplan van GNA en over bepaalde gemeentelijke voorinvesteringen. Die waren nodig om voor een grote groep Amsterdammers in de Indische Buurt dubbele overlast te voorkomen, omdat net opgeknapte straten binnen enkele maanden opnieuw open zouden moeten. De Commissie vroeg zich af of door dergelijke voorinvesteringen het evenwicht tussen de investeerders niet was verstoord. De Commissie heeft nu vastgesteld dat daarvan geen sprake is omdat, zoals vooraf al was geregeld, GNA alle voorgeschoten kosten aan de gemeente heeft terugbetaald.

Pb-226