Nederlandse stichting kondigt 'Access to Medicine' Index aan

12/12/2007 14:13



Access to Medicine Foundation



AtM Index meet hoe fabrikanten proberen patiënten in ontwikkelingslanden te bereiken

HAARLEM, 13 dec 2007 - De Access to Medicine Foundation, een Nederlandse stichting die samen met beleggers, farmaceutische industrie en maatschappelijke organisaties patiënten in arme landen betere toegang tot medicijnen wil geven, publiceert vandaag de conclusies van een onderzoek naar een 'Access to Medicine Index' voor beursgenoteerde geneesmiddelenfabrikanten.

De nieuwe AtM Index, die voorjaar 2008 voor het eerst zal verschijnen, wordt een publieke graadmeter voor de mate waarin grote farmaceutische bedrijven zich inspannen om patiënten in de niet-geïndustrialiseerde wereld toegang te geven tot geneesmiddelen. Dankzij de AtM Index zullen grote en kleine investeerders voor het eerst de inspanningen van de bedrijven op dit vlak rechtstreeks kunnen meewegen in hun investeringsbeslissingen. Farmaceutische bedrijven en andere organisaties in de sector zullen de informatie uit de index bovendien kunnen gebruiken om hun beleid te versterken.

De AtM Index zal een ranglijst geven van de inspanningen van de twintig grootste farmaceutische bedrijven ter wereld. De index zal jaarlijks worden vastgesteld op basis van uitgebreid onafhankelijk en objectief onderzoek. Dat onderzoek zal in opdracht van de Access to Medicine Foundation worden uitgevoerd door Innovest Strategic Value Advisors, een in New York gevestigd beursanalysebedrijf dat is gespecialiseerd in duurzaam investeren.

Grote interesse bij internationale institutionele beleggers

Institutionele beleggers hechten grote waarde aan een pro-actieve houding van farmaceutische bedrijven op het gebied van 'access to medicine'. Dat blijkt uit het feit dat tien grote internationale beleggers al steun hebben toegezegd aan de nieuwe AtM Index door de ondertekening van een 'Investor Statement'. Samen beheren deze beleggers meer dan 900 miljard euro.

Het vandaag verschenen rapport, getiteld Industry and Stakeholder Review, sluit een jarenlange oriëntatiefase af. In deze fase overlegde de Access to Medicine Foundation met farmaceutische bedrijven, institutionele beleggers, de WereldGezondheidsorganisatie en maatschappelijke organisaties op het gebied van 'global access to medicine'. Al deze partijen hebben bijgedragen aan de voor de AtM Index te gebruiken indicatoren. Het rapport definieert zo een wereldwijde consensus op essentiële punten, waaronder:
- Voor Access to Medicine is (publiek-private) samenwerking onontbeerlijk;
- Research & development van nieuwe medicijnen is van cruciaal belang;
- Prijs- en patentbeleid kunnen innovaties beschermen én toegang tot medicijnen verbeteren;
- Bestuurders in het bedrijfsleven moeten gecommitteerd zijn om doelen te bereiken;
- Donatieprogramma's kunnen nuttig zijn, maar vormen geen duurzame oplossing voor het probleem.

Over de Access to Medicine Foundation

De Access to Medicine Foundation is opgericht in 2005 met als doel het ontwikkelen van een Access to Medicine Index die objectieve en vergelijkende informatie biedt over het beleid van farmaceutische bedrijven op het gebied van 'global access to medicine'. De Foundation is gevestigd in Haarlem.