BouwNed

Invoering Omgevingsvergunning vergroot slagvaardigheid bouwers 12-12-2007

Geheel naar verwachting van Bouwend Nederland heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel voor de omgevingsvergunning dinsdag 11 december 2008 aangenomen. De bedoeling is dat de omgevingsvergunning per januari 2009 in werking treedt.

Bouwend Nederland pleit al lang voor een vermindering van de hoeveelheid vergunningen en de lange duur van vergunningverlening. Om tot een vermindering van de administratieve lasten te komen, wil het Ministerie van VROM de uitvoering van 25 vergunningen voor fysieke bouwprojecten zoveel mogelijk samenvoegen.

Met één vergunningaanvraag, ingediend bij één loket voor alle vergunningen en één procedure, één beschikking, één beroeps- en bezwaarprocedure en kortere doorlooptijden, wordt straks de dienstverlening aan burgers en bedrijven sterk verbeterd.

Voordelen voor bouwbedrijven zijn ondermeer kortere procedures in verband met één loket/procedure; één formulier (digitaal) en éénmalig aanleveren van stukken; het digitaal omgevingsloket kan zorgen voor uniformering en stroomlijning van gevraagde informatie (indieningvereisten) door gemeenten. En kan daarmee ook direct inspringen op het doel en nut van de gevraagde informatie en hopelijk de gevraagde informatie reduceren. Verder kunnen de gegevens gekoppeld worden aan vergunning (gebruik van reeds bekende (bedrijfs)gegevens en rapporten).

Voor de reguliere procedure geldt een automatische vergunningverlening als de overheid de aanvraag niet binnen de gestelde termijnen heeft afgehandeld. Ook is het straks mogelijk om de status van de afhandeling van de aanvraag digitaal te volgen (tracking and tracing).

Nadelen voor de bouwbedrijven is mogelijk een investering in ICT en in het begin zal de bouwondernemer meer tijd nodig hebben voor de vergunningaanvraag.

Bouwend Nederland plaatst nog wel een paar kanttekeningbij de invoering. De overheid heeft wel de verantwoordelijkheid een systeem te ontwikkelen waarbij de integriteit van de ingediende aanvraag wordt gewaarborgd. De gemeente dient daarbij een heldere procedure te volgen bij het publiceren en het archiveren van vergunningaanvragen. Ook het intellectuele eigendom van tekeningen zal moeten worden beschermd.