Postbedrijf Sandd pleit voor gedeeltelijke vrijgave Briefpostbezorging

12/12/2007 14:39



Sandd BV



Naar aanleiding van het besluit van Staatssecretaris F. Heemskerk van Economische Zaken om de volledige liberalisering van de Nederlandse postmarkt voor onbepaalde tijd uit te stellen heeft Sandd vanochtend een brief verzonden waarin een voorstel wordt gedaan aan de Staatssecretaris. In deze brief wordt gepleit voor een "Quotum voor Briefpostbezorging derdenvervoerders na 1 januari 2008."

Het voorstel
Sandd heeft een voorstel ingediend waarin derdenvervoerders de mogelijkheid moeten krijgen om vanaf 1 januari 2008, met een maximum van 50 miljoen poststukken per jaar, brieven onder de 50 gram te vervoeren, zolang de Nederlandse postmarkt nog niet volledig is geliberaliseerd. De OPTA zou hier het toezicht op kunnen houden.

Reeds afgesloten contracten
Door de aanhoudende berichtgeving in de media tot begin december 2007, dat de postmarkt per 1 januari 2008 volledig zou worden geliberaliseerd, hebben vele klanten langdurige contracten afgesloten, waarin ook afspraken gemaakt zijn over bezorging van briefpost onder de 50 gram. Door het uitstellen van de volledige liberalisering voor onbepaalde tijd acht Sandd de kans groot dat TNT Post klanten voor meerdere jaren aan zich zal weten te binden. Hierdoor wordt de markt voor briefpost voor onbepaalde tijd afgesloten voor derdenvervoerders.

Ontwikkeling postmarkt stop gezet
Het uitstellen van de liberalisering van de Nederlandse postmarkt zal ook gevolgen hebben op de ontwikkelingen in deze markt. Investeringen zullen worden uitgesteld en klanten en consumenten hebben minder keuzevrijheid. Ook de ontwikkeling van de kwaliteitsverbetering van de nieuwe postbedrijven zal worden vertraagd. Bart Stomphorst, CEO Sandd; "Alles hebben we in het teken gesteld van het vrijkomen van de postmarkt. Briefpost kent in vele gevallen andere kwaliteitseisen dan bezorging van drukwerk. Wij hebben grote investeringen gedaan om de kwaliteit te kunnen leveren die van Briefpostbezorging wordt verwacht. Ook klanten hebben hun systemen aangepast om met Sandd te kunnen werken. Dit proces wordt nu abrupt stilgezet en de kosten zijn niet te overzien."

Verdere argumentatie die dit voorstel ondersteunen is te lezen in de bijgevoegde brief en notitie welke zijn verstuurd aan de Staatssecretaris van Economische Zaken.

Over Sandd B.V.
Sandd is het op één na grootste postbedrijf van Nederland. Met vaste bezorgdagen, aantrekkelijke tarieven en betrouwbare dienstverlening bezorgt Sandd sinds 2001 geadresseerd drukwerk voor een uiteenlopende klantenkring van charitatieve instellingen tot postorderaars en van direct mails tot tijdschriften. De doelstelling van Sandd is een marktaandeel van 20-25% in 2011.


- EINDE BERICHT -





http://www.sandd.nl


Noot voor de redactie:

Bijlage:

1. Brief "Quotum voor Briefpostbezorging derdenvervoerders na 1 januari 2008"
2. Notitie "Quotum voor Briefpostbezorging derdenvervoerders na 1 januari 2008"

Achtergrondinformatie (