Provincie Utrecht

Kruispunt Achterberg wordt veiliger

12-12-2007 -

Met de aanleg van een rechtsafstrook denkt de provincie Utrecht de kruising van de Achterbergsestraatweg met de provinciale weg N233 een stuk veiliger te maken. Deze maatregel komt bovenop een aantal maatregelen die september jl. al genomen zijn. De aanleg van de rechtsaffer is afgestemd met de werkplanning van de gemeente Rhenen en staat op de rol voor medio 2008.

Veel scholieren die pendelen tussen Achterberg en Rhenen maken gebruik van het drukke en niet al te overzichtelijke kruispunt. Eind augustus is door een groep verontruste ouders een petitie aangeboden aan het bestuur van de provincie Utrecht met het verzoek om maatregelen te nemen om de kruising veiliger en overzichtelijker te maken. De voorkeur ging daarbij uit naar een fietstunnel.

Afstelling verkeerslichten
Naar aanleiding van het verzoek heeft de provincie de situatie ter plaatse nog eens nader bekeken, samen met de ouders, het wijkcomité Achterberg, de gemeente Rhenen en de Fietsersbond. Uit dit onderzoek bleek dat vooral de detectielussen op de Bergweg niet helemaal goed lagen en dat de verkeerslichten zeer `strak' waren afgesteld waardoor het verkeer al gaat rijden terwijl de kruising nog niet helemaal vrij is, van vooral fietsers. Verder bleken automobilisten het rode licht te negeren.

Maatregelen in 2007
In september 2007 zijn de instellingen van de verkeerslichten op de N233 aangepast en de groentijden voor het fietsverkeer zijn verhoogd waardoor er meer tijd is om over te steken. Daarnaast zijn er aanpassingen gedaan aan de instelling van de verkeerslichten op de Bergweg, zodat deze niet meer onterecht op groen staan. Ten slotte heeft de politie aangegeven vaker te willen controleren op roodlichtnegatie, vooral op de richting Rijnbrug-Veenendaal. Op dit moment vinden gesprekken plaats met het Bureau Verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie over de mogelijkheid om een roodlicht-camera te plaatsen.

Rechtsafstrook in 2008
Voor de lange termijn gaat de provincie Utrecht de mogelijke inpassing van een fietstunnel onderzoeken. Op dit moment biedt de aanleg van een rechtsafstrook de enige reële mogelijkheid om het kruispunt nog veiliger te maken voor fietsers. Door een aparte rechtsafstrook te maken aan de kant van de Bergweg is het probleem van de combinatie van rechtdoor en rechtsaf op één strook verleden tijd. Rechtsafslaand verkeer krijgt dan alleen groen als er aanbod is. Dit zorgt voor meer groen voor fietsers op de westelijke oversteek. De aanleg van de rechtsaffer is afgestemd met werkzaamheden van de gemeente Rhenen die in de nabijheid bezig is met het maken van een bergbezinkbassin dat overtollig water gaat opvangen. Bij de aanleg hiervan maakt de gemeente meteen plaats voor de rechtsaffer die de provincie aansluitend (medio 2008) gaat aanleggen.

Meer informatie: Clara van Foreest, telefoon (030) 258 33 19