Universiteit Maastricht

12 december 2007
Gedeelde filosofie over zorg voor mensen met verstandelijke beperking Intentieverklaring `preferent partnerschap' Noaber Foundation en Universiteit Maastricht-Gouverneur Kremers Centrum

De Noaber Foundation en het Gouverneur Kremers Centrum van de Universiteit Maastricht gaan onderzoeken of zij elkaar tot preferente partners kunnen benoemen. Hun gedeelde visie op de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking vormt de basis voor hun samenwerkingsplannen. Vandaag werd een intentieverklaring ondertekend door dr.ir. Jo Ritzen, collegevoorzitter UM, prof.dr. Leopold Curfs, directeur Gouverneur Kremers Centrum en Paul Baan, voorzitter Noaber Foundation. De eerste concrete stap is al gezet: de Noaber Foundation heeft 150.000 euro gereserveerd voor een onderzoek naar de bruikbaarheid van moderne technische hulpmiddelen (VitalHealth Software) waarmee de gezondheidstoestand en -risico's van mensen met een verstandelijke beperking kunnen worden gevolgd. Voor dit onderzoek hebben twee grote zorgaanbieders, Philadelphia en Koraalgroep, hun medewerking toegezegd.

Noaber foundation
De Noaber Foundation stelt financiële middelen, kennis, ervaring en netwerken beschikbaar in de vorm van donaties en investeringen. De verschillende projecten en investeringen versterken elkaar inhoudelijk, als invulling en vormgeving van een nieuw noaberschap. 'Noaber' is het woord dat in Oost- en Noord-Nederlandse streektalen wordt gebruikt voor 'buur', maar het heeft in die streken ook een diepere betekenis: noabers helpen elkaar in goede en slechte tijden. Op het platteland kent men bijvoorbeeld nog Noaberplichten. De Noaber Foundation richt zich op drie gebieden: 1) Technologie, 2) Gezondheid & Zorg en 3) Onderwijs, Cultuur & Samenleving.

Gouverneur Kremers Centrum
Het Gouverneur Kremers Centrum is een kenniscentrum voor onderzoek naar de zorg aan mensen met een verstandelijke handicap, waarin de Universiteit Maastricht samenwerkt met zorginstellingen. Het onderzoek is gebaseerd op de visie dat mensen met een verstandelijke beperking zelf centraal staan. Een mooi voorbeeld is het proefschrift van de onlangs gepromoveerde Irene Tuffrey, over de laatste levensfase van verstandelijk gehandicapten. Zij wist de inhoud van haar volledige proefschrift in enkele simpele en goed leesbare hoofdstukken samen te vatten, speciaal voor mensen met een verstandelijke beperking. Onlangs ontving het Gouverneur Kremers Centrum een ZON MW subsidie voor het project `Participatory research into the quality of life of adults with intellectual disabilities'; een erkenning van Maastricht als een van de expertisecentra op het gebied van verstandelijke handicap. Belangrijke partners zoals de vakgroep Genetica & Celbiologie en de vakgroep Huisartsgeneeskunde publiceren regelmatig over verstandelijke beperkingen, bijvoorbeeld over specifieke aandoeningen zoals Rett syndroom en Prader-Willi syndroom.

Samenwerking
De samenwerking tussen Universiteit Maastricht en de Noaber Foundation is een belangrijke stimulans voor het onderzoek ten behoeve van mensen met verstandelijke beperkingen. De partners zullen zich met name richten op het onderzoeksthema om mensen met een verstandelijke beperking zo lang mogelijk èn zo onafhankelijk mogelijk te laten leven, mede gebruikmakend van nieuwe technologie. De samenwerking sluit daarmee aan op het verouderingsonderzoek van de Universiteit Maastricht, een van de speerpunten in het onderzoeksprogramma van de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences. De Noaber Foundation werkt op dit gebied al samen met de Mayo Clinic in Rochester, USA. Wat nieuwe technologie betreft sluit de samenwerking aan bij lopend onderzoek van de Universiteit Maastricht in samenwerking met de Koraalgroep, gericht op logistieke aspecten van dienstverlening. Virtual reality modeling en simulatiemodellen spelen daarbij een centrale rol.

Vanwege de reputatie van het Gouverneur Kremers Centrum, dat vernieuwend bezig is voor en met mensen met een verstandelijke beperking en de contacten met grote zorgaanbieders is het centrum een interessante partner voor Noaber Foundation. Op haar beurt heeft Noaber Foundation een sterk netwerk met serieuze partners en kan de stichting goede infrastructurele ondersteuning bieden aan het Gouverneur Kremers Centrum.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij prof.dr. L.M.G. Curfs, tel. 043 387 5899, e-mail curfs@msm.nl. De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992.