Radboud Universiteit Nijmegen


Pleidooi voor landelijke screening van ijzerstapeling

Heeft iemand een erfelijke ijzerstapelingsziekte, dan wordt slechts tweederde van zijn familie op deze ziekte onderzocht. Omdat familieleden - juist vanwege die erfelijkheid - een grotere kans maken op de ziekte, moet de screening worden verbeterd. Een landelijk gecoördineerde familiescreening biedt daarvoor de beste kansen. Dat stelt internist-hematoloog Esther Jacobs op basis van onderzoek waarop ze woensdag 12 december promoveert in Nijmegen aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Een op de tien Nederlanders is drager van een gen voor ijzerstapeling (hemochromatose). De ziekte ontwikkelt zich bij mensen die dit gen zowel van hun vader als moeder hebben gekregen. In Nederland zijn ongeveer 80.000 mensen gevoelig voor de ziekte, waarvan de symptomen zich meestal na het veertigste jaar ontwikkelen. De eerste symptomen zijn vaak vermoeidheid en gewrichtsklachten. Wordt de ziekte niet tijdig behandeld - dat kan eenvoudig met aderlaten - dan kunnen ook diabetes, hart en vaatziekten of ernstige leverproblemen ontstaan.

Uit onderzoek van internist-hematoloog Esther Jacobs blijkt dat screening van familieleden van patiënten veel beter kan. Slechts twee van de drie familieleden wordt goed gescreend. Terwijl de kans op ernstige problemen juist bij de directe familieleden duidelijk hoger is. Die conclusie trekt ze uit een omvangrijk onderzoek onder patiënten en hun familieleden dat ze de afgelopen jaren heeft uitgevoerd.

Kans benutten
'Op basis van ons onderzoek pleiten we daarom voor de opzet van regionale poliklinieken voor hemochromatose' zegt Jacobs. 'Deze poliklinieken sporen nieuwe patiënten op en verwijzen hen vervolgens naar een centrale organisatie voor screening van eerstegraads familieleden. Alle patiëntengegevens worden centraal opgeslagen, maar de regionale expertcentra en huisartsen blijven hun eigen patiënten behandelen en begeleiden. Zo ontstaat de beste combinatie van opsporing, preventie en behandeling van patiënten en zal ook het wetenschappelijk onderzoek verder kunnen verbeteren.'

Arts klinisch chemie Dorine Swinkels, die als co-promotor het onderzoek begeleidde: 'Dit onderzoek levert de wetenschappelijke onderbouwing voor een landelijk screeningsprogramma voor erfelijke ijzerstapeling. Er loopt al een soortgelijk screeningsprogramma voor familiaire hypercholesterolemie (FH) - een erfelijke afwijking die de kans op hart- en vaatziekte op jonge leeftijd sterk vergroot. De kans om zo'n programma nu ook voor erfelijke ijzerstapeling te creëren, moeten we niet laten liggen.'

Esther Jacobs - On the early management of hereditary hemochromatosis. Promotores: Prof. dr. A.F.J. Stalenhoef, prof. dr. A.L.M. Verbeek.
Copromotores: Dr. D.W. Swinkels, dr. J.C.M. Hendriks, dr. R.A. de Vries.