Eerste Kamer der Staten Generaal

Senaat akkoord met activering 'vangnetters'

woensdag 12 december 2007

De Eerste Kamer heeft maandag 10 december 2007 ingestemd met maatregelen om zieke werknemers beter voor te bereiden op terugkeer naar de arbeidsmarkt. De SP-fractie liet aantekenen tegen het wetsvoorstel te zijn. Steen des aanstoots voor de SP is volgens senator Elzinga dat vrouwen die na hun zwangerschapsverlof zich ziek melden als 'gewone zieken' worden behandeld.

Kort arbeidsverleden
Mevrouw Westerveld (PvdA) voerde een fel debat met minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over een wijziging in de regelgeving waardoor het arbeidsverleden van een verzekerde dat zeer kort heeft geduurd buiten beschouwing zou blijven. Minister Donner zei dat het uiteindelijk de rechter is die naar redelijkheid en billijk zal vaststellen in hoeverre dit arbeidsverleden zal meetellen voor de mate van arbeidsongeschiktheid. Ook mevrouw Lagerwerf die sprak namens ChristenUnie en SGP, bevroeg de minister op dit punt.

Dubbelrol UWV
Mevrouw Swenker (VVD) maakte bezwaar tegen de situatie dat de UWV bij mensen die worden begeleid naar de arbeidsmarkt maar geen werkgever hebben zowel toezichthouder als bemiddelaar bij re-integratie is. UWV heeft hiervoor twee aparte afdelingen. Ook mevrouw Westerveld (PvdA) vond dit een gewrongen constructie. Maar de minister betoogde dat in de praktijk moet blijken of het systeem werkt of aanpassing behoeft. Vooralsnog vond hij deze werkwijze met UWV in een dubbelrol het beste en goedkoopste.