Eerste Kamer der Staten Generaal

Senaat verdeeld over verhoging uitkering arbeidsongeschiktheid

woensdag 12 december 2007

De verhoging van de uitkering voor mensen die volledig en duurzaam arbeidsongeschikt zijn tot 75% van het laatst verdiende loon kan in de Eerste Kamer rekenen op steun van een meerderheid. Op verzoek van de VVD-fractie wordt volgende week over het wetsvoorstel gestemd. De VVD zal dan in elk geval tegenstemmen, maar PvdA en CDA en ook de fracties van SGP, CU, D66, OSF en GroenLinks zullen voorstemmen zo bleek maandag 10 december 2007 in het debat met minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het voorstel.

Over de hele linie
Mevrouw Westerveld (PvdA) die ook sprak namens SGP/CU, OSF, GroenLinks en D66 deed nog wel een poging om begrip te kweken bij minister Donner voor de opvatting dat verhoging van de sociale uitkeringen over de hele linie in de rede ligt, maar de minister gaf geen krimp.

Ondermijning voorkomen
De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zette zich ook af tegen het beeld dat senator Elzinga (SP), die zijn eerste toespraak (maidenspeech) hield, opriep over de afbraak van het sociale stelsel in Nederland. Volgens Donner is juist door de ingrepen van het vorige kabinet voorkomen dat het hele stelsel zou worden ondermijnd. Het gaat er nu om mensen met een uitkering aan werk te helpen en niet mensen met een uitkering thuis te laten zitten, zei Donner. Tegen de suggestie van de SP dat alle ingrepen in het stelsel 'asociaal' zijn, zette Donner de stelling dat hij juist sociaal is om mensen in staat te stellen door te werken hun eigen inkomen te verdienen. Tegenover mevrouw Westerveld verdedigde Donner de opvatting dat een uitkering van 70% nu de norm is en dat het verhoging van de uitkering naar 75% in heel bepaalde gevallen een afwijking van de regel is.