Leefbaar Rotterdam

woensdag, december 12, 2007

Ingezonden brief Marco Pastors in Volkskrant

Vandaag wordt in Rotterdam de 'Polentop' gehouden. In de Volkskrant een ingezonden brief van Marco Pastors over de toestroom van Polen en andere Oost-Europeanen. Klik hieronder voor de brief.

Polen goede aanleiding voor omvorming verzorgingsstaat

Na meer dan een jaar lang trekken en duwen door Leefbaar Rotterdam, is het Rotterdamse stadsbestuur eindelijk zover dat het iets aan de uit de hand gelopen immigratie van Oost-Europeanen wil gaan doen. Vandaag wordt door Rotterdam een Polentop gehouden, waar ook Minister Donner bij aanwezig zal zijn. Niet te vroeg overigens. In het eerste kwartaal van 2007 zijn er in Nederland al 24.000 werkvergunningen verstrekt aan Oost-Europeanen. Dat is ruim drie keer zoveel als het jaar ervoor. Er komt dus elk jaar een stad als Alkmaar bij.
De instroom van Midden- en Oost-Europeanen in Rotterdam is dit jaar zes keer hoger dan verwacht. Van januari tot september 2007 zijn er meer bijgekomen dan in totaal in de jaren 2002 -2006 bij elkaar opgeteld. De laatste schatting bedraagt ongeveer 15.000, en ik denk dat het er meer zijn. Deze toestroom heeft negatieve gevolgen voor onze achterstandswijken, voor de veiligheid en overlast, en voor onze eigen werkzoekenden.
In Rotterdam heeft de gemeenteraad vorige maand na aandringen door Leefbaar Rotterdam een aantal belangrijke besluiten genomen, die wat ons betreft door gemeenten in het hele land nagevolgd kunnen worden. Daarnaast heeft een aantal essentiële ideeën het niet gehaald, dus daarom proberen we het hier opnieuw.

Afgesproken: Spreiding in stad en regio
Polen mogen niet allemaal gaan wonen in onze slechtste wijken. Randgemeenten moeten ook meer mede-Europeanen gaan huisvesten, Daarnaast moet ook binnen Rotterdam gespreid worden, zodat ze niet allemaal in de Delfshaven, Charlois en Feijenoord gaan wonen. Wat Leefbaar Rotterdam betreft voeren we ook een quotum-regeling in, er moet ook voldoende fatsoenlijke huisvesting beschikbaar zijn.

Afgesproken: Huisvesting is een zaak van de markt, niet van corporaties
Rotterdam heeft vastgesteld dat huisvesting voor Oosteuropeanen niet publiek gefinancierd kan worden. Corporaties zijn er voor Nederlanders die onvoldoende verdienen om zelf huisvesting te bekostigen, bovendien hebben ze het al druk genoeg. Arbeidsmigranten moeten hun huisvesting zelf betalen of laten betalen door hun werkgever. Om deze private markt op gang te krijgen, worden in Rotterdam de verhuurregels verruimd, en strenger gehandhaafd. Bonafide verhuurders kunnen dan netjes geld verdienen, en malafide partijen kunnen de stad uitgejaagd worden, in plaats van andersom. We gaan toestaan dat er vier niet-verwanten per adres in een woning mogen wonen, in plaats van de huidige twee.

Afgesproken: Streng optreden tegen overlast en criminaliteit In 50% (!) van de in Rotterdam bekende gevallen bezorgen Oost-Europeanen woonoverlast. Dit is een ongekend hoog cijfer. Volgens winkeliers zijn negen van de tien zakkenrollers Oost-Europeanen, vooral Bulgaren en Roemenen. De Rotterdamse politie moet er van de gemeenteraad boven op zitten. Bovendien vindt Rotterdam dat de regels voor de immigratie van Bulgaren en Roemenen voorlopig niet verruimd mogen worden.

Nog niet afgesproken: Eigen werkelozen eerst
Rotterdam heeft nog steeds 30.000 bijstandsgerechtigden. In het verleden werd altijd als reden aangevoerd dat er geen werk was, maar sinds de Polen hier zijn, is het excuus veranderd in discriminatie op de arbeidsmarkt. Wat het ook is, onze uitkeringsinstanties kunnen veel meer doen om mensen aan het werk te zetten, en veel meer korten op uitkeringen als mensen aangeboden werk weigeren en er Polen moeten worden aangenomen. Maar waarom geen grote landelijke actie?

Nog niet afgesproken: Integreren doe je zelf
Er gaan stemmen op om Polen ook inburgeringscursussen aan te bieden. Dat is een denkfout. Omdat we twintig jaar achterstand hebben laten ontstaan bij vorige immigratiegolven, moet van het kabinet ook deze beginnende golf met overheidssubsidies integreren. Omdat er echter nog maar 150.000 Oost-Europeanen in ons land zijn, moeten we ze duidelijk maken dat ze het zelf uit moeten zoeken, als ze zich maar aan de regels houden, werken en onze liberale verworvenheden erkennen. En op die regels moeten we heel strikt letten: mensen die de regels overtreden moeten gestraft worden en vervolgens naar huis gestuurd worden, met in ieder geval tijdelijke ontzegging van een terugkeermogelijkheid. Dan loopt de zaak niet uit de hand, en zijn de even dure als niet-effectieve excuuscursussen niet nodig.

Nog niet afgesproken: Onze verzorgingsstaat veranderen Arbeidsmigranten die hier minmaal 50% van de bijstandsnorm verdienen hebben nu al recht op aanvullende bijstand tot 100%. Als ze ontslagen worden of arbeidsongeschikt, hebben ze recht op WW en volledige bijstand. Daarnaast hebben ze recht op huurtoeslag als ze zelfstandig wonen. Met onze huidige economie en hun huidige arbeidsethos is er geen probleem, maar de vraag is wat er gebeurt als het weer eens slechter gaat. Polen kunnen dan gaan kiezen hard werken voor weinig geld in Polen, of een stuk minder hard werken voor een best aantrekkelijke uitkering in Nederland. Ik denk dat ik de uitkomst wel weet.

De totale kosten voor de samenleving moeten worden uitgerekend. Vooral de verborgen kosten (criminaliteit, overlast, uitkeringen aan Nederlanders) en de lange termijnkosten (uitkeringen, voorzieningen) zullen niet gering zijn, en waar een poging tot kwantificering gedaan wordt, zijn de opbrengsten van immigratie meestal niet positief. Toch is niemand in Den Haag hiermee bezig. Het zou dus goed zijn als de Nederlandse overheid (De Pvda-fractie in de gemeenteraad stemde ons voorstel af, want dit zijn hun kiezers in de toekomst) gaat komen met een stelsel waarin werkgevers en arbeidsmigranten deze kosten voor hun rekening nemen, en een greencard systeem binnen Europa wordt opgezet. Europeanen hebben alleen recht op verblijf in een ander land als ze werk hebben, daarna moeten ze gebruik maken van de voorzieningen in hun eigen land.

Concluderend: we moeten nu niet dezelfde fout moeten maken als in het verleden: we moeten er voor zorgen dat immigratie niet alleen rendabel is voor immigranten en hun werkgevers, maar ook voor hun wijkgenoten en de hardwerkende Nederlandse belastingbetaler. Dat zal nog een hele klus worden. Ik denk niet dat de zachte heelmeesters in het Rotterdamse stadsbestuur en dit kabinet hun handen hieraan vuil durven maken.

Marco Pastors