Siemens

Persbericht

0712.009

Den Haag, woensdag 12 december 2007

Siemens breidt programma aardlekschakelaars uit met superresistente uitvoering

Siemens heeft het leveringsprogramma voor de Beta modulaire beveiligingscomponenten uitgebreid met superresistente aardlekschakelaars. In tegenstelling tot de traditionele aardlekschakelaar wordt bij deze nieuwe uitvoeringen voorkomen dat onnodig uitschakelen optreedt door kortstondige schakelverschijnselen.

Een probleem in de elektrotechniek is dat de traditionele aardlekschakelaar geen onderscheid kan maken tussen een lekstroom door isolatieproblemen en een foutstroom als gevolg van een schakelverschijnsel in de stroomkring. De aardlekschakelaar registreert een stroomverschil en reageert hierop door direct uit te schakelen. Bij het optreden van kortstondige hoge schakelstromen als gevolg van het capacitieve of inductieve gedrag in een stroomkring kan deze uitschakeling helemaal niet nodig of zelfs volkomen overbodig zijn. Dit soort verschijnselen treedt op bij diverse applicaties. Voorbeelden zijn motoren met een zware aanloop, het uitschakelen van inductieve belastingen en het inschakelen van een condensator voor ontstoringsdoeleinden.

Om te voorkomen dat kortstondige impulsvormige foutstromen de aardlekschakelaar doen uitschakelen is hiervoor een nieuwe categorie aardlekschakelaar gedefinieerd, de superresistente uitvoering. Bij een verschilstroom heeft dit type aardlekschakelaar een kortstondig werkende vertraging voordat er wordt uitgeschakeld. Men kan deze uitvoering herkennen aan de letter K in een vierkant op het typeplaatje. Aardlekschakelaars in superresistente uitvoering mogen zonder beperking worden toegepast bij alle applicaties, waar beveiligingsmaatregelen vereist zijn en waarvoor het gebruik van een traditionele aardlekschakelaar wordt voorgeschreven.

De superresistente aardlekschakelaars van Siemens worden geleverd in diverse uitvoeringen. Hiermee is de gebruikelijke beveiliging te realiseren voor mensen en apparatuur, brandbeveiliging en aanvullende beveiliging bij rechtstreeks aanraken. Siemens levert de nieuwe typen aardlekschakelaars in superresistente uitvoering voor gangbare toepassingen als type A. Daarnaast is er een aardlekautomaat met C-karakteristiek. Voor netten die verontreinigd zijn met gelijkstroomelementen, bijvoorbeeld door frequentieregelaars voor motoren, is de aardlekschakelaar Siquence-uitvoering type B leverbaar. Bovendien levert Siemens beide aardlekschakelaars type A en Siquence type B ook als aardlekautomaten. Hierbij is het aardlekblok in de fabriek op een installatie-automaat geklikt waarbij er driepolig plus de nulgeleider, respectievelijk vierpolig wordt geschakeld. De aardlekautomaten hebben standaard een aansluitmogelijkheid om de automaat op afstand uit te schakelen. Verder kunnen hulpcontacten, uitschakelspoelen en een motorbediening op de aardlekschakelaar gemonteerd worden.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Siemens Industry, Ron Nielen
Tel: (070) 333 1052
E-mail: ron.nilen@siemens.com
Internet: www.siemens.nl/industry

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Siemens Persvoorlichting, Bernard H. Bos
Tel: (070) 333 2325
E-mail: bernard.bos@siemens.com
Digital beeldmateriaal is bijgevoegd