Artsen zonder Grenzen


Artsen zonder Grenzen opent voedingscentrum in Zimbabwe

12/12/2007 15:17 -- In Zimbabwe heeft Artsen zonder Grenzen vorige maand 112 kinderen met ernstige acute ondervoeding binnen één week opgenomen. Artsen zonder Grenzen opent binnenkort een centrum voor therapeutische voeding in Epworth, een uitdijende nederzetting aan de rand van hoofdstad Harare.

Elk jaar treedt een voedselschaarste op in de periode tussen zaaien en oogsten. Door de economische ineenstorting van het land komt de schaarste dit jaar vroeger en is hij heviger.

Artsen zonder Grenzen bereidt zich dan ook voor op mogelijke uitbraken van onder meer cholera. De kans daarop is tijdens de feestdagen groter, omdat dan veel mensen in het land onderweg zijn.

De neergang in Zimbabwe treft ook de meest basale medische voorzieningen. Steeds vaker moeten de teams van Artsen zonder Grenzen in Epworth (het midden van Zimbabwe) en Gweru (in het noorden) gaten vullen. De auto's van de medische diensten staan vaak stil door gebrek aan brandstof en reserveonderdelen. Artsen zonder Grenzen heeft een aantal terreinwagens beschikbaar waarmee noodsituaties op het platteland kunnen worden aangepakt. Het team zorgde onlangs voor transport voor vaccinatieteams in het afgelegen district Gokwe North.

Zimbabwe heeft de laagste levensverwachting ter wereld - 35 jaar (cijfer Wereldgezondheidsorganisatie, 2006) - ondanks een recente daling van de besmettingsgraad met hiv/aids. Zorg voor hiv/aids blijft de prioriteit voor Artsen zonder Grenzen in haar projectlocaties. De besmettingsgraad is daar 30 procent. De belangrijkste doodsoorzaak in die gebieden is tuberculose onder mensen met hiv/aids.

In Epworth krijgen nu 600 patiënten aidsremmers via Artsen zonder Grenzen en in Gweru 2500. Nog een paar duizend andere hiv-besmette mensen staan onder behandeling van de teams. Zij krijgen aidsremmers wanneer dat nodig is.