D66

Wees realistisch over drugs: kijk niet weg maar reguleer

12 december 2007

Deze herfst nam D66-Kamerlid Boris van der Ham samen met vertegenwoordigers van politie, deskundigen en mensen uit het bestuursleven en de politiek deel aan een conferentie over drugsbeleid. Hier werd de regering opgeroepen zich hard te maken voor een wijziging van de internationale drugsverdragen. De kern van het voorstel is dat de War on Drugs niet werkt en dat Nederland daarom een effectiever en realistischer drugsbeleid moet invoeren. Van der Ham vraagt het kabinet vandaag om een spoedige reactie op dit breed gedragen voorstel.

Op initiatief van D66 vroeg de Kamer minister Klink onlangs al om duidelijkheid te verschaffen over zijn inzet bij de evaluatie van de internationale War on Drugs volgend jaar in Wenen. Tien jaar ná de Speciale Sessie over drugsbeleid van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties zullen de resultaten van de internationale drugsverdragen worden vastgesteld en plannen voor de toekomst worden gemaakt. Het kabinet heeft recent om uitstel gevraagd omdat de verschillende ministers nog niet op één lijn zitten. Er zijn talloze aanwijzingen dat de huidige aanpak niet werkt en perverse effecten heeft. Criminelen verdienen grote bedragen met de drugshandel en dringen met dat geld de reguliere economie binnen. Bovendien kost de weinig effectieve War on Drugs Nederland jaarlijks miljoenen aan politie-inzet en celcapaciteit. D66 pleit voor wijziging van de internationale verdragen over drugsbeleid, zodat overheden meer ruimte krijgen om een realistisch beleid te voeren.

Eerder presenteerde D66 samen met onder anderen burgemeester Leers van Maastricht een uitgebreid alternatief plan, het zogenaamde Manifest van Maastricht, om de achterdeur van de coffeeshop te reguleren. De andere partijen, PvdA en VVD, die dit Manifest ondertekenden, trokken sindsdien hun steun weer in. D66 pleit nog steeds voor een experiment met gereguleerde wietteelt om in de praktijk te onderzoeken op welke wijze de ineffectiviteit van het huidige gedoogbeleid tegen te gaan.

De Kamer zal in januari op aandringen van Boris van der Ham ook debatteren over het drugsbeleid met de verantwoordelijke ministers. Balkenende-IV lijkt een koerswijziging in het drugsbeleid voor te staan waarbij ideologie de boventoon krijgt. Dit blijkt bijvoorbeeld uit het paddoverbod dat minister Klink recent aankondigde. Anders dan de voorgaande kabinetten lijkt dit kabinet te denken dat de macht van de overheid zo ver reikt dat drugs kunnen worden uitgebannen met alle gevolgen van dien.

D66 wil hier een fundamenteel debat over voeren, omdat de sociaal-liberalen vrezen dat de jeugd gezondheidsschade zal ondervinden van het op maakbaarheid gebaseerde beleid van het kabinet. Ondanks het wereldwijde verbod worden overal drugs gebruikt. Van der Ham: "Het uitgangspunt moet niet zijn om drugs te verbieden, want dan gaan ze alleen maar ondergronds. Het uitgangspunt moet zijn: kijk niet weg, maar wapen mensen tegen de gevaren."