Gemeente Teylingen

zich op windenergie

Teylingen en Oegstgeest oriënteren zich op windenergie


12 december 2007

PERSBERICHT 13 december 2007 - Een van de doelstellingen in het Milieubeleidsplan 2005-2010 Is dat in het jaar 2010 5% van de energie in deze regio duurzaam wordt opgewekt. De gemeente Teylingen en Oegstgeest oriënteren zich nu gezamenlijk op windenergie. In de provinciale structuurvisie wordt als plek hiervoor de grond langs de A44 aangegeven. Beide gemeenten willen voorafgaand aan de discussie op politiek niveau, de mening van hun inwoners over dit onderwerp weten.

In het Milieubeleidsplan van de bij de Milieudienst West-Holland aangesloten gemeenten zijn doelstellingen geformuleerd over ondermeer het thema duurzaamheid. Zo is het streven dat in 2010 de CO2 uitstoot in deze regio met 6% is afgenomen ten opzichte van 1990. Daarnaast wordt in dit jaar 5% van de energie duurzaam opgewekt.

Ook op provinciaal niveau zijn doelstellingen over dit onderwerp opgenomen. In de provinciale structuurvisie windenergie, de Nota Wervel, heeft de provincie Zuid-Holland ambities op het gebied van duurzame energie en windenergie in het bijzonder opgenomen. In de nota is ondermeer een gewenste ontwikkeling van windenergie op meerdere locaties langs de A44 opgenomen. Gemeenten moeten een afweging maken over windenergie op deze locaties.

Om gehoor te geven aan deze doelstellingen en gewenste ontwikkeling van windenergie langs de A44 heeft de provincie Zuid-Holland samen met de gemeenten Oegstgeest en Teylingen de plaatsingsmogelijkheden voor windturbines op de in deze Nota Wervel opgenomen locatie langs de A44 laten onderzoeken. Dit onderzoeksrapport van CEA B.V. en de provinciale Nota Wervel zijn te raadplegen via de gemeentelijke website www.oegstgeest.nl en via onderstaande links.


* Eindrapport CEA

* Nota Wervel

* Wijzigingen Nota Wervel 2006

* Projectnotitie Windpark Elsgeest

Inmiddels heeft De Windenergie ontwikkelingsmaatschappij (WEOM) aangegeven interesse te hebben in de realisatie van een mogelijk windpark in de Elsgeesterpolder. Een bundeling van windturbines, zoals gesuggereerd in de Nota Wervel langs de A44, is door de afstand die tussen windturbines en woningen in acht genomen moet worden volgens WEOM niet haalbaar. De Elsgeesterpolder is een gebied met een hoge landschappelijke en cultuurhistorische waarde, waardoor dit gebied een gevoelige locatie is voor de bevolking uit zowel Teylingen als Oegstgeest en de politiek. Ook dit rapport is te raadplegen via de gemeentelijke websites.

Er komt een discussie op politiek niveau over de wenselijkheid van windturbines binnen de gemeente. Voorafgaand daaraan vragen zowel de gemeenten Teylingen als gemeente Oegstgeest de mening van hun inwoners over het onderwerp windenergie.

In de eerste helft van 2008 organiseren zij samen met de provincie Zuid-Holland en de Milieudienst een oriëntatieavond voor hun inwoners en belangstellenden. Tijdens deze avond presenteren zij het onderzoeksrapport, de studie van WEOM en kunnen de aanwezigen hun mening geven over windenergie.