Productschap Margarine, Vetten en Olien (MVO)


11.12.2007

Energiebesparing wordt nóg belangrijker

Intensivering MJA2
Terwijl aan de andere kant van de wereld in Bali wordt gewerkt aan nieuwe klimaatakkoorden, wordt hier in Nederland druk gewerkt aan intensivering van de Meerjarenafspraak Energiebesparing (MJA2). Reeds op 1 november 2007 zijn er algemene duurzaamheidsafspraken gemaakt tussen overheid en bedrijfsleven in het duurzaamheidsakkoord.

Inmiddels is er ook op hoofdlijnen een akkoord over intensivering van de MJA2, om de doelen in het duurzaamheidsakkoord te kunnen realiseren. MJA2-partijen willen een ambitie aangaan van 30% energie-efficiencyverbetering voor de periode 2005-2020 op te tellen bij de in het kader van de Meerjarenafspraak reeds gerealiseerde 15% energie-efficiencyverbetering door early action in de periode 1998-2005. Deze ambitie geldt ten opzichte van het referentiejaar zijnde 1998. Er is overeenstemming over het vervolg van het MJA:
1. binnen bedrijven worden processen effectiever georganiseerd,


2. energie-efficiency wordt over de gehele keten verbeterd,
3. er komen strategische duurzaamheidsroadmaps op sectorniveau.

Momenteel wordt nog gewerkt aan de officiële tekst die op 14 februari 2008 in het MJA2-Platformoverleg tussen bedrijfsleven en overheid moet worden geaccordeerd. Als tegenprestatie heeft de Minister van Economische Zaken, Maria van der Hoeven, tijdens de viering van 15 jaar MJA aangekondigd het budget voor energie-efficiencyverbetering te zullen verdubbelen.

Lees op de website van het ministerie van Economische Zaken de volledige speech van de minister van Economische Zaken, mw. M.J.A. van der Hoeven, ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan van de meerjarenafspraken energie-efficiency.

Begin 2008 zullen de MVO-bedrijven nader worden geïnformeerd over de intensivering.

Op de website staan enkele interviews met ondernemers die vertellen wat voor hen de doorslaggevende reden was om succesvol aan de MJA2 deel te nemen.

Vergunningverleners gaan meer op energieverbruik bedrijven letten Het ministerie van VROM heeft met de vergunningverleners (gemeenten) afgesproken dat ze meer op energieverbruik van bedrijven gaan letten. De afspraak is onderdeel van het Klimaatakkoord dat partijen op 12 november 2007 hebben ondertekend.

In paragraaf 7 van het akkoord wordt verwezen naar de MJA2: "In de meerjarenafspraken (MJA) energie-efficiency zijn met het bedrijfsleven afspraken gemaakt over het nemen van energiebesparingsmaatregelen. De gemeenten handhaven als bevoegd gezag op basis van de Wet Milieubeheer vooral bij de niet-deelnemers aan het MJA-convenant de naleving van energievoorschriften. Uitgangspunt is dat alle energiebesparende maatregelen die zich binnen 5 jaar terugverdienen, genomen dienen te worden. Gemeenten kunnen met betrekking tot de MJA-bedrijven gebruik maken van de expertise van SenterNovem."