Productschap Margarine, Vetten en Olien (MVO)


11.12.2007

"Vervuiler betaalt" blijft uitgangspunt bij nieuwe verpakkingenbelasting

Zo'n 8000 ondernemers ontvangen in december een brief van de Belastingdienst omdat zij waarschijnlijk verpakkingenbelasting moeten gaan betalen. Op 22 november is de nieuwe Verpakkingenbelasting namelijk aanvaard door de Tweede Kamer. Het voorbereidend onderzoek door de Eerste Kamercommissie vindt plaats op 11 december 2007. De plenaire behandeling door de Eerste Kamer, gezamenlijk met het wetsvoorstel Overige fiscale maatregelen 2008, is voorzien voor 17 en 18 december 2007.

Als het bedrijf geen brief krijgt, bent u niet automatisch vrijgesteld van de verpakkingenbelasting. Het houdt alleen in dat de Belastingdienst op dit moment niet weet of het bedrijf verpakkingenbelasting moet gaan betalen. Het is het dus goed om na te gaan wat de verpakkingenbelasting voor uw bedrijf betekent.

Verandering van regels
Het kabinet vindt dat het nodig is de alsmaar groeiende afvalberg van verpakkingen te laten krimpen. Voor de vernietiging en recycling van verpakkingsmateriaal is geld nodig. De nieuwe belasting is gebaseerd op het verpakkingenbesluit. Het gaat dus niet om een nieuwe, extra wet. Geen nieuwe of dubbele rompslomp dus maar wel een verandering van regels.

Bij het vaststellen van de belasting wordt een onderscheid gemaakt tussen verschillende 'verpakkingssoorten': primaire, secundaire en tertiaire verpakkingen. De primaire verpakking is de verpakking die voor de eindgebruiker of consument op een verkooppunt een verkoopeenheid vormt. Deze verpakking zit direct om het product en kan vaak niet zonder worden verkocht. Verder kunt u primaire verpakkingen herkennen omdat die vaak een marketingtechnische of een informatieve rol vervult. Er staat een merknaam en/of een beschrijving van de inhoud op gedrukt of maakt het product aantrekkelijker voor de verkoop. Voorbeelden in de MVO-sector zijn de flessen met plantaardige olie, zowel die voor de consument als die voor horeca en instellingen. De secundaire verpakking is ontworpen zodat deze op het verkooppunt een verzameling van een aantal verkoopeenheden vormt. In de MVO-sector kunt u daarbij denken aan dozen waarin zich een aantal margarinekuipjes bevinden. Deze verpakking kan van het product worden verwijderd zonder dat dit de kenmerken ervan beïnvloedt. Het maakt niet uit of deze verpakking wel of niet aan de eindgebruiker of consument wordt verkocht. De tertiaire verpakking is ontworpen om het verladen en het vervoer van verkoopeenheden of verzamelverpakkingen makkelijker te maken en om schade door verlading of transport te voorkomen, b.v. pallets. De discussies over privat label producten zijn nu ook beslecht: Het bedrijf dat de PL-producten produceert moet daarvoor de Verpakkingenbelasting betalen.

Een aandachtspunt zijn de samengestelde verpakkingen die bijvoorbeeld uit een laag karton en een laagje kunststof bestaan. De verschillende materialen moeten apart worden vermeld. Dat lijkt een hele inspanning maar in de praktijk is de samenstelling van de diverse verpakkingen vaak al bekend. Een en ander moet blijken uit de administratie .

Bedrijven moeten zelfstandig aangifte doen, of gezamenlijk als concern. De belasting die verschuldigd is, hangt af van het verpakkingsmateriaal waarmee de ondernemer werkt. Voor elke soort materiaal bestaat een apart tarief. Bovendien is het bedrag voor primair verpakkingsmateriaal hoger dan voor niet primair (secundair en tertiair) verpakkingsmateriaal.

De tarieven zijn in 2008 als volgt:

Het ministerie heeft onderkend dat het bedrijfsleven de ruimte moet krijgen om de aan de verplichtingen van de verpakkingenbelasting te kunnen voldoen. In het licht daarvan zal worden geregeld dat de eerste voorschotbetaling pas in het derde kwartaal van 2008 hoeft plaats te vinden. Dit bericht is al op de website van de Belastingdienst opgenomen. Uitgangspunt blijft uiteraard wel dat bedrijven voor geheel 2008 aangifte doen en betalen.

Vrijstelling van 15.000 kg Bedrijven die per jaar 15.000 kilo verpakking of minder op de markt zetten, hoeven geen aangifte te doen en geen belasting te betalen. Voor veel bedrijven is het zonder meer duidelijk dat zij geen verpakkingenbelasting hoeven te betalen. Zij hoeven ook geen aparte administratie bij te houden. Bedrijven die in de buurt van de drempel van 15 000 kg komen moeten daar wel meer aandacht aan besteden. Blijven zij onder die drempel, dan volstaat het als zij dat aannemelijk maken. De administratie kan in dat geval minder gedetailleerd zijn dan die van ondernemingen die boven de drempel komen.

Meer informatie
Als een bedrijf verpakkingenbelasting moet betalen dan dient het bedrijf zich vanaf begin 2008 aan te melden bij de Belastingdienst. Vanaf half januari 2008 is hierover meer informatie te lezen op de site van de Belastingdienst: www.belastingdienst.nl/verpakkingenbelasting. Wie nu al meer wil weten over de nieuwe verpakkingenbelasting kan ook op deze website terecht.

Afvalfonds
Van de opbrengst van de verpakkingenbelasting is 250 miljoen bestemd voor algemene middelen en 115 miljoen voor een nog op te richten afvalfonds. Hiertoe hebben overheid en bedrijfsleven een akkoord gesloten. Naar verwachting beheert het afvalfonds het geld en komt er een nieuwe organisatie om het Besluit Verpakkingen uit te voeren en de vergoedingen voor de inzameling en recycling van verpakkingen aan gemeenten uit te keren. Ook worden de kosten van een sorteerpremie om bij bedrijven gescheiden inzameling te stimuleren uit dit afvalfonds betaald. Het Besluit Verpakkingen zal op hoofdlijnen niet verander