Gemeente Delfzijl

Persbijeenkomst 12 december: persberichten

12-12-2007 - Hier vindt u de persberichten naar aanleiding van de besluiten van het college van 11 december.

Gezamenlijke aanpak afhandeling besmeurde vogels

Het college van B en W heeft ingestemd met de Samenwerkingsregeling afhandeling besmeurde vogels. In deze samenwerkingsregeling werkt een groot aantal partijen samen wanneer door een olieramp op de Noordzee of Waddenzee met olie besmeurde vogels aanspoelen aan de kust.

Delfzijl werkt hierin samen met de 5 Klasse 1 Vogelkustasielen, het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit, de 35 kustgemeenten, 9 waterschappen, stichting Sea Alarm, het Nederlands Onderzoek Instituut voor Vogels en Bijzondere Dieren, het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, de Nederlandse Zeevogelgroep, Diergaarde Blijdorp en Rijkswaterstaat. De samenwerkingsregeling maakt het mogelijk om binnen 48 uur een compleet uitgeruste noodopvang voor vogels op te zetten. Hierin werken de partijen in het samenwerkingsverband samen met het Nederlandse Opvangcentrum Vogels.

Nieuwjaarsduik 2008 gaat helaas niet door

Het college van B&W heeft afgelopen dinsdag besloten om de traditionele nieuwjaarsduik voor 2008 niet door te laten gaan. Reden voor het afgelasten van dit evenement is dat het op 1 januari zowel 's ochtends als 's avonds nog compleet donker is op het moment dat het hoog water is.

Het college vindt het erg jammer dat dit traditionele evenement in 2008 niet kan doorgaan, maar vindt het om veiligheidsredenen ontverantwoord om het evenement door te laten gaan. Op 1 januari 2008 is het om 05.15 uur en 17.56 uur hoogwater. In 2004, toen de nieuwjaarsduik wel in het donker werd gehouden, bleek de verlichting van 2x2000 Watt onvoldoende. Daarnaast bestaat het risico dat er een harde oostenwind staat, waarbij het water de Eems wordt uitgeblazen en de deelnemers ver moeten lopen om het water te bereiken.

Het college wil graag dat de organisatie van de jaarlijkse nieuwjaarsduik in de toekomst wordt overgenomen door particuliere initiatiefnemers.

Overige berichten

Nieuwjaarsreceptie in teken van sterren

De gemeente Delfzijl houdt donderdag 3 januari 2008 de traditionele nieuwjaarsreceptie in de Evenementenhal in de haven. Het programma staat dit jaar in het teken van de Delfzijlster sterren. Niet alleen door het optreden van de nieuwe Delfzijlster ster Loretta. Ook zijn de sterren die meewerken aan de campagne `Echte sterren wonen in Delfzijl' maken hun opwachting.

Het programma is als volgt:

19.30 uur ontvangst door het college

20.00 uur toespraak burgemeester Waal

20.15 uur Echte sterren maken hun opwachting

20.30 uur Optreden van Loretta

20.45 uur Gelegenheid voor een hapje en een drankje