Ervaringsdeskundige succesfactor in weg naar werk

12/12/2007 16:01



Serin BV



SER: Project Reuma en Werk uitstekend voorbeeld Participatiepijler.

Sinds 2005 werken de Reumapatiëntenbond en Serin samen om mensen met reuma te begeleiden naar werk. Uniek in dit project is de rol van ervaringsdeskundigen. Dit zijn mensen die zelf een reumatische aandoening hebben en zijn opgeleid tot (loopbaan)begeleiders. Zij weten als geen ander hoe het is om met reuma weer te gaan werken. Sinds de start van het project zijn al zeer veel mensen met een reumatische aandoening succesvol aan het werk gegaan.

Iemand met reuma zal aanpassingen moeten maken in zijn of haar leven: In de thuissituatie én op het gebied van werk. Maar leven met reuma betekent zeker niet dat werken onmogelijk is. De ziekte reuma kent een grillig verloop. Een 'goede' dag betekent minder pijn en makkelijker bewegen, een slechte dag het tegenovergestelde.

"Het allerbelangrijkste op weg naar werk voor iemand met een reumatische aandoening is een bewustzijnsverandering. Dat is een proces, waarin je steeds minder als patiënt denkt en steeds meer als (toekomstig) werknemer leert denken." Dit zegt Ton van Hout, die weet waar hij over praat want hij is als project-coördinator in dienst bij Serin en zelf ook reumapatiënt. "Je leert denken in termen van: Wat kan ik allemaal wél en wat kan ik beter niet doen." legt Van Hout uit.

Participatiepijler van de SER
Eén op de vijf Nederlanders heeft een vorm van reuma. Dit zijn mensen die veelal graag willen werken ondanks hun chronische aandoening. Via het project Reuma en Werk maken zij een goede kans hun baan te behouden of in een nieuwe baan aan de slag te gaan. Werken met reuma krijgt steeds meer aandacht. De voorzitter van de SER, de heer Rinnooy Kan, benadrukte nog eens op de jaarlijkse uitreiking van de Support Award het belang van dit soort projecten. Het past in het advies 'de participatiepijler' dat de SER het kabinet eerder gaf. Het is een verzamelnaam voor al die maatregelen en voorzieningen van overheid en sociale partners die de arbeidsparticipatie vergroten en de kwaliteit en de productiviteit van arbeid verbeteren. Nederland doet enerzijds zichzelf tekort als er onvoldoende ruimte is voor mensen om ondanks hun ziekte of handicap aan het werk te blijven. Anderzijds biedt de ambitieuze participatiedoelstelling juist ook de ruimte voor mensen om ondanks hun ziekte of handicap actief te blijven meedoen in het arbeidsproces.

De Reumapatiëntenbond
De Reumapatiëntenbond maakt zich sterk om het leven van mensen met een reumatische aandoening te verbeteren. Volgens de meest recente cijfers zijn er 2,3 miljoen mensen met reumatische klachten in Nederland. Bij zo'n 1,4 miljoen daarvan is deze aandoening chronisch. De Reumapatiëntenbond behartigt actief de collectieve belangen en ondersteunt individuele mensen met een reumatische aandoening om hun leven optimaal vorm te geven. De Reumapatiëntenbond geeft voorlichting en spant zich in om de politiek en de gezondheidszorg beter rekening te laten houden met mensen die een reumatische aandoening hebben. De activiteiten richten zich ook op naasten, hulpverleners (in opleiding) en het publiek in het algemeen.

De Reumapatiëntenbond zet zich voor haar doelgroep in voor onder andere behoud van werk en reïntegratie, voor de kwaliteit van reumazorg, om beweegactiviteiten te stimuleren en voor de toegankelijkheid van zorg. De Reumapatiëntenbond is de landelijke koepelorganisatie van meer dan 100 lokale en regionale reumapatiëntenverenigingen.

Serin
Serin is sinds de oprichting in 1985 uitgegroeid tot een toonaangevende organisatie op het gebied van de mens, zijn werk en zijn plaats in de maatschappij. Serin helpt mensen bij het opbouwen van een evenwichtig bestaan in de maatschappij door hun kwaliteiten en mogelijkheden te ontdekken en samen te werken aan werk. Serin helpt ook organisaties te vitaliseren door advies en ondersteuning te bieden bij arbeidsmarktvraagstukken.

Serin heeft haar diensten onderverdeeld in vier kernpijlers: Serin Mens en Werk, Serin Vitaal, Serin Inburgering en Serin Emergon. Voorbeelden van onze diensten zijn: Re-integratie, Patiënt en Werk, Outplacement, Diversiteits- en Vitaliteitmanagement, Loopbaanadvies & -begeleiding, Inburgering en Verzuimmanagement. Serin is aangesloten bij Boaborea en werkt in opdracht gemeenten, het UWV, de particulier en het bedrijfsleven. Momenteel werken bij Serin zo'n 300 medewerkers verspreid over 28 vestigingen in het land.

Meer informatie:
www.reumapatientenbond.nl
www.serin.nl