Hulpverleningsdienst Groningen


Veilige feestdagen en verkoop vuurwerk

Gepubliceerd: 12 december 2007, 15:02
De maand december is vol van feestelijke gebeurtenissen. Maar het is ook oppassen geblazen. Jaarlijks vinden er talloze kleine en grote ongevallen plaats rondom de feestdagen. Daarom wil de brandweer ook dit jaar weer aandacht vragen voor het veilig omgaan met kerstversieringen, kaarsen, kerstbomen, fonduen èn met vuurwerk.

Tips en adviezen
Op deze website van de Hulpverleningsdienst staan tips en adviezen voor particulieren, bedrijven en instellingen. De tips en instructies hebben betrekking op het veilig omgaan met kerstversiering en kerstbomen, maar ook met kaarsen, fonduen en gourmetten, frituren (oliebollen bakken) en uiteraard met vuurwerk.

Verkoop van vuurwerk in de stad Groningen
De stad Groningen telt dit jaar 19 verkooppunten voor vuurwerk. Een overzicht van de adressen vindt u hier. Het vuurwerk mag alleen op vrijdag 28, zaterdag 29 en maandag 31 december 2007 tijdens de winkelopeningstijden worden verkocht. U mag vuurwerk afsteken op maandag 31 december 2007 vanaf 10.00 uur tot dinsdag 1 januari 2008 om 02.00 uur s nachts.

De meeste ongelukken met vuurwerk worden veroorzaakt doordat mensen het niet op de juiste manier afsteken of niet de juiste hulpmiddelen gebruiken. Lees daarom altijd de afsteekinstructie en gebruik een aansteeklont en een verzwaarde fles of PVC buis om vuurpijlen mee af te steken.

Brochure Feestversiering
Speciaal voor bedrijven en instellingen is er een brochure "Feestversiering? Het kan en moet veilig!" uitgebracht met richtlijnen en voorschriften over brandveilig ondernemen en het (brand)veilig aanbrengen van kerstversiering. De brochure is hier te downloaden: "Feestversiering? Het kan en moet veilig" (pdf 115 kb). De brochure helpt ondernemers bij het veilig toepassen van feestversiering in relatie tot vluchtroutes, blusmiddelen, verlichting e.d..