Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 12 december 2007
Gemeente plant 168 bomen bij De Strandwal Oudorp

De herinrichting van de Strandwal Oudorp, het groengebied tussen Oudorp en de Oudorperpolder, is na drie jaar voltooid. Na de aanleg van het nieuwe Strandwalpad en de nieuwe voetgangersbrug aan het begin van dit jaar, zijn onlangs -als sluitstuk- de bomen geplant. Langs het pad staan vooral wilgen en elzen, langs de Westerstraat zijn essen geplant en rond de schapenwei aan de Kerklaan appelboompjes. De wilgen worden over enkele jaren teruggezet en daarna als knotboom worden onderhouden. Zo is er van af nu langs de Strandwal Oudorp een mooie, nieuwe wandeling door het groen te maken.

In 2004 is in samenspraak met omwonenden een inrichtingsplan voor dit gebied opgesteld. In november 2005 werd gestart met de uitvoering. Vóór de herinrichting lagen er alleen weilanden met vee in het gebied en een trapveld. Nu vormt het een ecologische verbindingszone met bijzondere cultuurhistorische en landschappelijke waarden.

Water kreeg bijzondere aandacht. Er zijn nieuwe watergangen gegraven, bestaande watergangen verbreed en natuurvriendelijke oevers gecreëerd. Ook is naast de Lauwershof het verschil in waterpeilen in het gebied zichtbaar gemaakt.

Behalve het water kreeg ook het groen in het gebied een nieuwe impuls. Er is een ecologische verbinding gelegd tussen de Oudorperhout, het groen in de Rivierenbuurt en de Strandwal Oudorp. Rondom het gebied is een nieuw wandelpad op een dijkje aangelegd, dat de weilanden met vee als het ware 'omlijst'. De ecologische kwaliteit is versterkt door meer diversiteit in natuur en water en oevers te brengen. Daarbij ligt het accent op de zichtlijnen en de recreatiemogelijkheden zoals een wandelroute in het gebied.


---

Meer informatie:
Communicatie, Elles Eikenaar, (072) 548 8994.

-----------------------


---- --