Gemeente Veenendaal


Emancipatieteams starten in 2008

In 2008 gaat de gemeente, in samenwerking met Stichting De Vaart, van start met zogenoemde Emancipatie-teams (`E-teams'). Het doel van de E-teams is mensen begeleiden die niet zo makkelijk mensen uit andere bevolkingsgroepen leren kennen. Dit kunnen allochtonen zijn, maar bijvoorbeeld ook hangjongeren, inburgeraars of alleenstaande ouderen.

Een E-team bestaat uit Veenendalers die een instelling, organisatie of de politiek vertegenwoordigen. Deze vrijwillige E-teamleden hebben zelf veel contacten in Veenendaal.

De deelnemers leren via de E-teams andere Veenendalers kennen, leggen nieuwe contacten en bouwen netwerken op. Doordat de leden van de E-teams `gewone' Veenendalers zijn in plaats van professionals, kan de begeleiding plaatsvinden in een informele sfeer. Zowel de leden van de teams, als de deelnemers kunnen via de E-teams kennis maken met elkaars cultuur, ideeën, ervaringen etcetera. Landelijk zijn er veel positieve ervaringen met maatjesprojecten, zoals de E-teams, juist door deze persoonlijke benadering.

Maatjes

De gemeenteraad heeft met de vaststelling van de begroting voor 2008 aangegeven dat ook daar de wens bestond door middel van een maatjesproject aan de slag te gaan met integratie van jongeren. De hier voorgestelde E-teams sluiten aan bij die wens, met dat verschil dat E-teams breder inzetbaar zijn dan alleen voor jongeren en dat de teams bestaan uit meerdere mensen i.p.v. één `maatje'.

Proef

Begin 2008 wordt het eerste E-team opgericht als proef. Na een half jaar wordt bekeken hoe de ervaringen met het E-team zijn. Als de ervaringen positief zijn, zullen medio 2008 meer E-teams opgericht worden.