Vereniging Nederlandse Gemeenten

Slim en effectief inkopen benadeelt MKB niet

12.12.2007

Gemeenten en gewesten mogen gezamenlijk Europees aanbesteden voor de inhuur van tijdelijk personeel. Dit heeft de rechter vandaag in kort geding bepaald. Zestien gemeenten en twee gewesten in de regio Gooi, Vechtstreek en Eemland waren voor de rechter gedaagd door MKB Nederland omdat zij gezamenlijk de inhuur van tijdelijk personeel Europees hebben aanbesteed.

De rechter heeft bevestigd dat er geen algemeen verbod op clusteren van opdrachten bestaat. In dit specifieke geval heeft de rechter bovendien bepaald dat de gemeenten en gewesten bevoegd zijn om hun individuele opdrachten te clusteren tot één opdracht. Zij hebben voldoende aannemelijk gemaakt dat zij hun individuele opdrachten hebben geclusterd uit oogpunt van prijs, doelmatigheid en kwaliteitsverbetering. Van een clustering die onnodig is of die leidt tot te grote opdrachten was geen sprake. Dat MKB-bedrijven door de clustering van de opdrachten worden uitgesloten van deelname is niet aangetoond, aldus de rechter.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is blij met deze uitspraak. Inwoners van de gemeenten moeten er van op aan kunnen dat publieke middelen efficiënt worden besteed. Slim inkopen is daar een belangrijk onderdeel van.

De VNG is er geen voorstander van dat clustering van opdrachten bij wet wordt verboden, zoals MKB-Nederland onlangs betoogde. Clustering van opdrachten kan een middel zijn om meer kwaliteit voor een betere prijs te krijgen. Dat het MKB hierdoor wordt uitgesloten, is een misvatting, zo heeft nu de rechter uitgesproken. Uit een recent onderzoek (Ministerie EZ) blijkt dat gemeenten juist het MKB inschakelen voor het uitvoeren van opdrachten.

Den Haag, 12 december 2007