Vereniging Eigen Huis opgetogen over aannemen Wet Banksparen

12/12/2007 16:24



Vereniging Eigen Huis



Vereniging Eigen Huis opgetogen over aannemen Wet Banksparen

Amersfoort, 12 december 2007 - Per 1 januari 2008 kunnen consumenten goedkopere en betere financiële producten afsluiten voor de aflossing van hun hypotheekschuld of een aanvulling van hun pensioen. Dinsdagavond heeft de Eerste Kamer unaniem ingestemd met het wetsvoorstel dat banksparen mogelijk maakt. Vereniging Eigen Huis is hierover zeer verheugd en ziet haar jarenlange inspanningen om banksparen mogelijk te maken beloond.

Banksparen goedkoper en duidelijker
Vereniging Eigen Huis heeft er bij de politiek steeds op aangedrongen dat een alternatief nodig is voor het fiscaal vrijgesteld sparen via een levensverzekering. Op het sparen via zo'n verzekering hebben verzekeraars tot nu toe altijd een monopolie gehad. Recent is gebleken dat de opbrengst van deze verzekeringen sterk wordt benadeeld door de hoge kosten die verzekeraars in rekening brengen.

De nieuwe wet maakt het voor consumenten mogelijk om via een geblokkeerde rekening bij hun bank fiscaal voordelig te sparen en te beleggen voor de hypotheekaflossing of voor een aanvullend pensioen. Ze zijn niet meer aangewezen op de veelal ondoorzichtige en dure polissen van verzekeraars. Het afgelopen jaar is er veel ophef ontstaan over deze polissen, omdat uit diverse onderzoeken bleek dat 40% van de premieinleg opgaat aan kosten en de overlijdensrisicoverzekering en slechts 60% wordt gebruikt voor kapitaalopbouw.

Met de introductie van banksparen ontstaan er naar verwachting goedkopere, betere en meer transparante hypotheekproducten. Dat is voor een grote groep huiseigenaren interessant. Ook verwacht Vereniging Eigen Huis dat verzekeraars als gevolg van de concurrentie met de banken de kosten van levensverzekeringen gaan verlagen. De vereniging ziet hiervan nu al de eerste tekenen.

Nu een hypotheek nodig: wat te doen?
Verzekeraars en banken zullen in de loop van 2008 hun bankspaarproducten op de markt brengen. Dan wordt het duidelijk voor wie banksparen voordelen biedt. Vereniging Eigen Huis adviseert mensen die nu een nieuwe hypotheek willen afsluiten om hun adviseur te vragen op welke manier zij hun hypotheek nu kunnen samenstellen, om volgend jaar optimaal gebruik te kunnen maken van de nieuwe mogelijkheden.





http://www.eigenhuis.nl/VerenigingEigenHuis/Actueel/Dossiers/Banksparen/


Noot voor de redactie: