Partij van de Arbeid

'Streefcijfers voor personeelsbeleid overheid'

12-12-2007 04:16

PvdA Tweede-Kamerlid Pierre Heijnen vindt dat de overheid het goede voorbeeld moet geven en streefcijfers gaat hanteren voor het aannemen van ouder personeel. Daarnaast wil Heijnen dat er meer WSW'ers instromen en dat er meer vrouwen en niet-westerse allochtonen aan de top komen.

Momenteel is slechts twee procent van de instroom van overheidspersoneel ouder dan 55 jaar en slechts vier procent tussen de 45 en 54 jaar. Heijnen wil daarom dat de overheid bij het aannemen van personeel voortaan streefcijfers gaat hanteren voor het aannemen van ouder personeel. Volgens Heijnen kan de overheid in tijd van krapte op de arbeidsmarkt de dienstverlening voor de burgers mede veiligstellen door de overheid en collectieve sector als de ideale werkgever voor ouderen te positioneren. Oudere werknemers worden nog te veel als een probleem gezien, terwijl ze nog een groot deel van hun leven voor zich hebben en graag nog aan de slag willen.

Heijnen wijst er daarnaast op dat er te weinig niet-westerse allochtonen en vrouwen aan de top zijn en dat er nauwelijks WSW'ers (mensen die werken via de Wet Sociale Werkvoorziening) zijn gedetacheerd of in begeleiding zijn. Hij stelt daarom voor de taakstellingen met betrekking tot niet-westerse allochtonen en vrouwen meer concreet in te vullen per onderdeel van de rijksoverheid, nieuwe taakstellingen vast te stellen voor de instroom van ouderen en WSW'ers, bij alle personeelsafdelingen niet-westerse allochtonen aan te stellen en het management af te rekenen op deze taakstellingen/streefcijfers. Dit laatste letterlijk door de introductie van een bonus/malus- element in de variabele beloning.

Heijnen benadrukt dat de overheid het goede voorbeeld moet geven om geloofwaardig te zijn: Je kunt wel een taskforce Grijs werkt instellen om werkgevers te stimuleren ouderen aan een baan te helpen, maar dan moet je zelf wel het goede voorbeeld geven. Dat geldt ook bij het aannemen van WSW'ers. Het kabinet wil graag zoveel mogelijk WSW'ers aan het werk buiten de beschutte werkplaatsen. Als één op de zeven mensen bij de overheid werken, betekent dit dat diezelfde overheid plaats moet bieden aan zon 10.000 tot 15.000 WSW'ers. In Den Haag zijn het er hooguit enkele tientallen.

Tenslotte vindt het PvdA-kamerlid dat de overheid ook op andere terreinen het goede voorbeeld moet geven, bijvoorbeeld als het gaat om mobiliteitsplannen om de werknemers uit de auto en in het openbaar vervoer te krijgen.