Gemeente Heerenveen


---


---

Mogelijkheden declaratiefonds voor kinderen verruimd

De invoering van het vernieuwde Armoedebeleid van de gemeente Heerenveen heeft ervoor gezorgd dat enkele regelingen veranderen. Zo ook het Declaratiefonds maatschappelijke participatie voor kinderen. Dit declaratiefonds is ingevoerd om kinderen van ouders met een laag inkomen toch mee te kunnen laten doen aan verschillende activiteiten. De gemeente vindt dat het lage inkomen van ouders geen belemmering mag zijn voor deze kinderen en stelt  200 per jaar per kind beschikbaar. Door de wijzigingen bij het Declaratiefonds kunnen meer ouders een beroep doen op de regeling.

Veranderingen in 2007
De inkomensgrens is - met terugwerkende kracht - per 1 januari 2007 verhoogd van 110 % naar 120 % van de voor de aanvrager geldende bijstandsnorm. Mensen met, in 2007, een netto maandinkomen onder de genoemde 120 %, die nog geen aanvraag hebben ingediend, kunnen dit tot 1 april 2008 alsnog doen. De gemaakte kosten moeten aangetoond worden. Er kan tot maximaal EUR 200 worden vergoed. Voor 2007 geldt nog wel dat er maar voor een beperkt aantal activiteiten een bedrag teruggevraagd kan worden. Veranderingen in 2008
Vanaf 1 januari 2008 wordt er bij de toekenning alleen nog maar naar het inkomen gekeken, het vermogen wordt niet meegenomen. Het fonds geldt voortaan voor kinderen van 4 tot 18 jaar; voorheen was dit vanaf 5 jaar. Er is geen vast aantal activiteiten meer waarvoor geld teruggevraagd kan worden. Na het goedkeuren van de aanvraag wordt EUR 200 per kind uitbetaald. Na de eerste aanvraag zijn de gegevens bekend en wordt het bedrag automatisch elk jaar overgemaakt, zolang het inkomen onder de 120% van de geldende bijstandsnorm blijft.
Declaratiefonds
Sporten, boeken lezen, schoolreisjes of muziekles; het draagt bij aan persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling. Toch is het niet altijd vanzelfsprekend om hieraan mee te doen. Ouders met een inkomen tot 120% van de geldende bijstandsnorm kunnen daarom gebruik maken van het declaratiefonds om bijvoorbeeld het lidmaatschap van een vereniging, van zwemles of van schoolreisjes te bekostigen. Per kind kan maximaal EUR 200 worden teruggevraagd.


---