Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie

negeren Minister Klink

KNMP: Zorgverzekeraars negeren Minister Klink

12 december 2007

Den Haag, 12 december 2007 - Gisteren heeft Minister Klink van VWS in de Tweede Kamer aangegeven dat de zorgverzekeraars (CZ, Menzis, Agis, VGZ, OHRA) die het preferentiebeleid voeren hun verzekerden hierover wel wat duidelijker kunnen informeren: "Er kan best een schepje bovenop", aldus de minister.

In plaats van aan deze oproep gehoor te geven spant de koepel van Zorgverzekeraars nu een juridische procedure aan. De KNMP ziet deze procedure met belangstelling tegemoet.

"Nergens in onze posters en advertenties staat dat de zorgverzekeraar op de stoel van de arts en apotheker gaat zitten. Verzekeraars lijken nu boos omdat wij doen wat zij nalaten, namelijk klip en klaar zeggen dat er verzekeraars zijn (o.a. CZ, Menzis, Agis, VGZ, OHRA) die de aanspraak van hun verzekerden extra beperken en dat er verzekeraars zijn (o.a. Achmea, Amersfoortse, DSW) die dat niet doen", aldus KNMP-voorzitter Marga van Weelden in een reactie.

Inmiddels is bekend geworden dat het preferentiebeleid door verzekeraar Menzis wordt uitgebreid met de volgende middelen:

Alendronaat (Fosamax®), osteoperose ; Amlodipine (Norvasc®), hoge bloeddruk; Finasteride (Proscar®), te grote prostaat; Fluoxetine (Prozac®), depressie; Ibuprofen 600 mg (Brufen® 600 mg, bruis) , pijnbestrijding en ontstekingsremmer; Mirtazapine (Remeron®) depressie; Ondansetron (Zofran®), misselijkheid na chemokuur bij kanker; Paroxetine (Seroxat®), depressie; Ramipril (Tritace®), hart- en vaataandoeningen; Sumatriptan (Imigran®), migraine; Tamsulosine (Omnic®), te grote prostaat.

Ook CZ, Agis en Delta Lloyd breiden hun preferentiebeleid verder uit.

Minister Klink gaf gisteren in de Tweede Kamer aan dat hij het "aardig" vond van de apothekers dat zij mensen wijzen op de verschillen tussen de verzekeraars.